Kabızlık sorunu yaşayanlar için artık sadece lifli gıdalar yeterli değil. Londra’daki King’s College uzmanları tarafından hazırlanan yeni rehbere göre, günlük birkaç kivi tüketimi, soda içmek ve magnezyum oksit takviyeleri kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabiliyor.
İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’ne (NHS) göre kabızlık, son bir hafta içinde tuvalete üçten az çıkmak veya bağırsakları tam boşaltamama hissiyle kendini gösteriyor. Dr. Eirini Dimidi, kabızlığın 30 farklı belirtisinin olabileceğini söylüyor.
Yeni rehber, probiyotik kullanımı ve farklı lif türlerinin tüketimi yerine, meyve ve içeceklerin önemine vurgu yapıyor. Gün boyunca iki veya üç kivi yemek, bağırsak hareketlerini artırarak dışkıyı yumuşatabiliyor. Kabuklu veya kabuksuz tüketim fark etmiyor. Kuru erik ve çavdar ekmeği de benzer etki sağlıyor.
Maden suyu ve özellikle magnezyum oksit takviyeleri, dışkılamayı kolaylaştırıyor ve şişkinlik, alt karın ağrısı gibi semptomları azaltıyor. Probiyotiklerin bazı türlerinin etkisi sınırlı araştırmalarla destekleniyor.
King’s College’da diyetetik profesörü Prof. Kevin Whelan, yeni kılavuzun, kabızlık çeken kişilerin semptomlarını ve yaşam kalitesini iyileştirmede umut verici bir adım olduğunu belirtti. İngiliz Diyetisyenler Birliği de rehberi diyetisyenler, doktorlar ve hemşireler için güncel ve kanıta dayalı bir kaynak olarak değerlendiriyor.
Araştırma ve kılavuz Journal of Human Nutrition & Dietetics dergisinde yayımlandı.