Medya AlemiMedya AlemiMedya Alemi
  • Medya
  • Gündem
  • Magazin
  • Dizi/TV
  • Teknoloji
  • Kültür/Sanat
  • Yaşam
  • Sağlık
  • Spor
  • Diğer
Haber Yeni Araştırma Uyardı: Şekerli ve Diyet İçecekler Karaciğer İçin Tehdit!
Paylaş
Font ResizerAaa
Medya AlemiMedya Alemi
Font ResizerAaa
Arama
  • Home
    • Home 5
  • Demos
  • Categories
  • Bookmarks
  • More Foxiz
    • Sitemap
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
Medya Alemi > Sağlık > Yeni Araştırma Uyardı: Şekerli ve Diyet İçecekler Karaciğer İçin Tehdit!
Sağlık

Yeni Araştırma Uyardı: Şekerli ve Diyet İçecekler Karaciğer İçin Tehdit!

“Bir kutu diyet içecek bile karaciğerinizi riske atabilir!”

Son Güncelleme 9 Ekim 2025 15:07
2 ay önce
Paylaş
Diyet İçecekler
Paylaş

Yeni bir bilimsel araştırma, hem şekerli hem de yapay tatlandırıcılı içeceklerin karaciğer sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını ortaya koydu.

Berlin’de düzenlenen Birleşik Avrupa Gastroenteroloji Haftası’nda açıklanan çalışmaya göre, günde yalnızca bir kutu yapay tatlandırıcılı içecek içmek bile karaciğer hastalığı riskini artırıyor.

Tatlandırıcılı İçeceklerde Yüksek Risk

Çin’in Suzhou kentindeki Soochow Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, Birleşik Krallık Biyobankası verileri üzerinden 123 binden fazla kişi 10 yıl boyunca takip edildi.

Sonuçlar çarpıcı:

Şekerle tatlandırılmış içecekler (ŞTİ) karaciğer hastalığı riskini %50 artırıyor.

Az şekerli veya yapay tatlandırıcılı içecekler (AŞŞTİ) ise bu riski %60 oranında yükseltiyor.

Uzmanlara göre bu bulgular, “diyet içeceklerin zararsız olduğu” yönündeki inancı tamamen çürütüyor.

Yapay Tatlandırıcılar Karaciğeri Nasıl Etkiliyor?

Çalışmanın başyazarı Lihe Liu, yapay tatlandırıcıların bağırsak mikrobiyomunu bozduğunu, tatlı isteğini artırdığını ve insülin dengesini etkileyerek karaciğer yağlanmasına yol açtığını belirtiyor.

Şekerli içeceklerdeki yüksek şeker miktarı ise kan şekeri dalgalanmalarına, kilo artışına ve ürik asit yükselmesine neden oluyor. Bu durumlar da karaciğerde yağ birikimini tetikliyor.

Uzmanlardan Uyarı: “En Güvenli Seçim Su”

Araştırmacılar, hem şekerli hem de yapay tatlandırıcılı içecekler yerine su içmenin, karaciğer hastalığı riskini %10’dan fazla azalttığını belirtiyor.

Liu, “Su, vücudun metabolik yükünü azaltır, karaciğeri korur ve en sağlıklı tercihtir” ifadelerini kullanıyor.

Kekik Suyunun Mucizevi Etkisi!
Soğuk Algınlığında Egzersiz Yapılabilir mi?
Sigarayı Bırakmak İsteyene Ücretsiz Sağlık Hizmeti!
Kaliteli Uykunun Sırları: Daha İyi Uyumanın Yolları!
Erkekler Bu Besinler Saç Dökülmesini Durduruyor!
EtiketlerDiyet İçecek ZararıKaraciğer HastalığıŞekerli İçeceklerYapay Tatlandırıcılı İçecekler
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn
Önceki Haber Yusuf Tekin Bakan Tekin: “12 Yıllık Zorunlu Eğitim Kısalmıyor, Tartışmaya Açtık!”
Sonraki Haber Meme Kanseri Meme Kanseri Aşısında Büyük Umut: “Bir Dönüm Noktasına Ulaştık”
Melatonin
Melatonin Kullanımı Artıyor: Yeni Araştırma Kalp Yetmezliği ve Erken Ölüm Riskine İşaret Ediyor!
Diğer
Evcil Hayvanlar
Evcil Hayvanlar Ne Kadar Yaşar? Türlere Göre Ortalama Yaşam Süreleri!
Diğer
Anason
Menopoz Döneminde Kurtarıcı Baharat: Anasonun Etkileri Şaşırtıyor!
Diğer
Yaşlı
Zaman Yaşlandıkça Neden Daha Hızlı Geçiyor? Bilim İnsanları Beyin Tarama Sonuçlarını Açıkladı!
Diğer
Arkadaşlık
Güçlü Sosyal Bağlantılar Biyolojik Yaşlanmayı Yavaşlatıyor!
Diğer
Medya AlemiMedya Alemi
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise