Medya AlemiMedya AlemiMedya Alemi
  • Medya
  • Gündem
  • Magazin
  • Dizi/TV
  • Teknoloji
  • Kültür/Sanat
  • Yaşam
  • Sağlık
  • Spor
  • Diğer
Haber Makarna Pişirme Yöntemi Kan Şekerini Etkiliyor: Uzmanlardan Al Dente Uyarısı!
Paylaş
Font ResizerAaa
Medya AlemiMedya Alemi
Font ResizerAaa
Arama
  • Home
    • Home 5
  • Demos
  • Categories
  • Bookmarks
  • More Foxiz
    • Sitemap
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
Medya Alemi > Diğer > Makarna Pişirme Yöntemi Kan Şekerini Etkiliyor: Uzmanlardan Al Dente Uyarısı!
Diğer

Makarna Pişirme Yöntemi Kan Şekerini Etkiliyor: Uzmanlardan Al Dente Uyarısı!

Bir makarna pişirme yöntemi, kan şekerini düşük tutmaya katkı sağlıyor

Son Güncelleme 27 Haziran 2025 10:45
5 ay önce
Paylaş
Makarna
Paylaş

Bir makarna pişirme yöntemi, kan şekerini düşük tutmaya katkı sağlıyor

Makarna pişirmek çoğu zaman bilimden ziyade bir sanat gibi görünebilir ancak beslenme uzmanlarının, yemekten en iyi faydayı sağlamak için desteklediği bir yol var.

Anlaşıldığı üzere makarnayı çok uzun süre pişirmek tavsiye edilmiyor. Fazla pişmiş makarnadaki nişasta; protein, karbonhidrat ve lif gibi besin maddelerini pişirme suyuna bırakabilir.

Uzmanlar genellikle “al dente” pişirmenin, yani makarnayı ısırdığınızda hâlâ diri kalmasının en iyi yöntem olduğunu söylüyor.

Fazla pişmiş makarna kan şekerini yükseltebilir, kalp hastalığı, felç ve diğer komplikasyon risklerini artırabilir.

Stanford Health Care’den klinik cerrahi doçenti Michelle Hauser yaptığı açıklamada, “Fazla pişmiş makarnanın kan şekeri seviyeleri üzerinde al dente makarnaya göre daha büyük etkisi var” diyor.

Al dente pişirilen makarna daha rahat çiğnenebilir ve sindirilebilir.

Uluslararası Makarna Örgütü, “Nişastadaki glikozun emilimi gibi sindirimimiz de yavaşlar: Bunun sonucunda glisemik indeks düşer” ifadelerini kullanıyor.

Glisemik indeks, bir gıdanın kan şekerini yani glikozu ne kadar hızlı yükselteceğinin ölçüsü. Sadece karbonhidrat içeren gıdaların glisemik indeksi var. Alt sıralardaki gıdalar arasında makarna, yulaf ezmesi, havuç, fındık, meyve ve çok daha fazlası yer alıyor. Daha yüksek dereceli gıdalar arasında karpuz, patates, işlenmiş tahıllar ve beyaz ekmek var. Ölçek, saf glikozu gösteren 0’dan 100’e kadar değişiyor.

Daha düşük glisemik indeks, kan şekeri seviyelerinin vücutta daha yavaş, yüksek indeks de hızlı bir şekilde arttığı anlamına geliyor. Diyabet hastaları için yüksek indeksli gıdalar kan şekerini kontrol etmeyi zorlaştırabilir. Daha yüksek glisemik indekse sahip gıdalar tüketmek, kişinin yemekten sonra aç ve yorgun hissetmesine de neden olabilir.

Harvard Tıp Fakültesi “Vücut glikoz artışına, onu metabolize etmek için daha fazla insülin üreterek tepki verir. Ancak insülin patlaması sonraki birkaç saat içinde kan glikozunu tüketecektir. Glikoz seviyesi çok hızlı bir şekilde çok aşağı düşerse, hipoglisemi adı verilen bir durum yaşayarak kendinizi bitkin, sarsak ve sersemlemiş hissedebilirsiniz” diye açıklıyor.

Ve muhtemelen canınız yüksek glisemikli bir atıştırmalık isteyecektir ki bu da kilo vermenize kesinlikle yardımcı olmaz.

Düşük glisemikli bir beslenme biçimi, gıdaların sindirim sisteminde daha uzun süre işlenmesini gerektiriyor. Bunun sonucunda kişi daha uzun süre tok hissediyor.

Ancak yemeği mümkün olduğunca sağlıklı hale getirmenin tek yolu bu değil.

Makarnayı pişirdikten sonra asla sudan geçirmediğinizden emin olun. Yoksa tüm besin değerleri heba olur.

Wyoming Üniversitesi, “Makarnayı sudan geçirince, en başta tadını çıkarmak istediğiniz nişasta ve besin maddelerinin çoğunu atmış olursunuz” uyarısında bulunuyor.

Solaryum Tehlikesi: Deri Kanseri Riski Altında mısınız?
Güne Sağlıklı Başlangıç: Aç Karnına Su İçmekle Gelen Mucizeler!
Mide Küçültme Ameliyatlarına Hayati Uyarı!
Sağır Olabilirsiniz! Bir Milyar İnsan Tehlikede!
Sevgiliye Cuma Mesajı!
EtiketlerBilim İnsanıKan ŞekeriMakarnaYemek
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn
Önceki Haber Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘F-35’lerden Vazgeçmiş Değiliz’
Sonraki Haber CHP İl Başkanları CHP’de Kritik Gün: İl Başkanları 30 Haziran’da Genel Merkez’de Toplanıyor!
Evcil Hayvanlar
Evcil Hayvanlar Ne Kadar Yaşar? Türlere Göre Ortalama Yaşam Süreleri!
Diğer
Anason
Menopoz Döneminde Kurtarıcı Baharat: Anasonun Etkileri Şaşırtıyor!
Diğer
Yaşlı
Zaman Yaşlandıkça Neden Daha Hızlı Geçiyor? Bilim İnsanları Beyin Tarama Sonuçlarını Açıkladı!
Diğer
Arkadaşlık
Güçlü Sosyal Bağlantılar Biyolojik Yaşlanmayı Yavaşlatıyor!
Diğer
Korku Filmi
Korku Filmi İzlerken Neden Gerçekten Korkarız? Bilim Açıkladı!
Diğer
Medya AlemiMedya Alemi
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise