Medya AlemiMedya AlemiMedya Alemi
  • Medya
  • Gündem
  • Magazin
  • Dizi/TV
  • Teknoloji
  • Kültür/Sanat
  • Yaşam
  • Sağlık
  • Spor
  • Diğer
Haber James Jeffrey: Erdoğan’ın Ne Yapacağı Hakkında Fikrim Yok!
Paylaş
Font ResizerAaa
Medya AlemiMedya Alemi
Font ResizerAaa
Arama
  • Home
    • Home 5
  • Demos
  • Categories
  • Bookmarks
  • More Foxiz
    • Sitemap
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
Medya Alemi > Gündem > James Jeffrey: Erdoğan’ın Ne Yapacağı Hakkında Fikrim Yok!
Gündem

James Jeffrey: Erdoğan’ın Ne Yapacağı Hakkında Fikrim Yok!

Son Güncelleme 1 Haziran 2023 09:47
2 yıl önce
Paylaş
Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kemal Kılıçdaroğlu karşısındaki seçim zaferi ABD’de gündem olmayı sürdürüyor.

Başkent Washington’da Atlantik Konseyi’nin düzenlediği panelde seçim sonrası yeni dönemde Türk-Amerikan ilişkileri ve Türkiye dış politikası masaya yatırıldı.

Panele eski Büyükelçi ABD’nin eski DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin yanı sıra Atlantik Konseyi uzmanlarından Rich Outzen ve Brenda Shaffer konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’nin yeni dönemde dış politikası ve ABD ile ilişkileri üzerine değerlendirmelerde bulunan Jeffrey, Washington ile Ankara arasındaki ilişkilerin iyileşmesini beklediğini söyledi.

İki ülke ilişkilerinin geçen yıla nazaran zaten belirli ölçüde iyileştiğine işaret eden Jeffrey, ABD Başkanı Joe Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak tebrik etmesinin ilişkileri tamir etmek için büyük bir adım olduğunu söyledi.

Jeffrey, ABD ve İngiltere dışında NATO içerisinde Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını en çok zora sokan ülkenin Türkiye olduğunu dile getirdi.

“Erdoğan’ın bu hafta ne yapacağı konusunda zerre fikrim yok”

ABD’de bazılarının Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamaya yakın olduğunu iddia ettiklerine de değinen Jeffreey, “Erdoğan’ın bu hafta ne yapacağı konusunda zerre fikrim yok” diyerek bu söylentilerin iddiadan öteye geçmediğini ifade etti.

Jeffrey, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidarda bulunduğu süre zarfında özellikle de 2009-2010 yıllarında Batı ülkeleri ile yakın ilişkiler gözettiğini, ilk kez bir Türk liderin Kıbrıs konusunda anlaşmaya hazır olduğunu, Avrupa Birliği’ne (AB) girme konusunda reformlar yaptığını ancak Kıbrıs konusundaki Annan Planı’nın Rumlar tarafından geri çevrildiğini, AB içerisinde de bazı ülkelerin Türkiye’yi üye olarak istemediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çabalarının karşılıksız kaldığını ifade eden Jeffrey, “Dolayısıyla dış politikada bağımsız hareket etmeye devam edecek ve bu ülkenin büyüklüğü, kabiliyetleri dikkate alındığına bu, rasyonel bir karardır” diye konuştu.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilimlere da değinen Jeffrey, Türkiye’ye takıntılı olmanın Yunan dış politikasının ana unsurlarından biri olduğunu ifade ederek, “Düşmanlıklar ve rahatsızlıklar ne olursa olsun Türklerin Yunanistan konusunda bir takıntısı söz konusu değil. Onların çok daha büyük meseleleri var” dedi

Jeffrey, ABD yönetiminin Suriye’de terör örgütü YPG/PKK ile ilişkilerine de dikkat etmesinin gerekli olduğunu belirtti.

F-16 alımı ile İsveç’in NATO üyeliğini bağdaştırmak talihsizlik

Atlantik Konseyi uzmanı Outzen de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni dönemde Batı ile Batı dışındaki ilişkilerinde denge gözeteceğini kaydetti.

Erdoğan’ın her zaman çok eksenli bir yaklaşımı benimsediğini dile getiren Outzen, “Dış politikada yüzde 51 oranında Batı’ya yüzde 49 oranından da diğer portföylere yatırım yapıyor. Bunun bir başarı olduğunu hissediyor ve devam ettirecek” değerlendirmesinde bulundu.

Outzen, ABD’nin Türkiye’nin F-16 alım talebi ile İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması sürecini bağdaştırmasını da eleştirdi.

İki konuyu bağdaştırmanın talihsizlik olduğuna vurgu yapan ABD’li uzman, Türkiye’nin bunu kabul etmeyip başka seçeneklere bakabileceğini söylerken, “İki konuyu doğrudan bağdaştırmak bu anlaşmayı yapacak herkesin kabiliyet ve kredibilitesinin altını oyacak” ifadelerini kullandı.

Enerji alanında 3 yılda kaydedilen gelişmeler sıra dışı

Atlantik Konseyi uzmanı Shaffer ise Türkiye’nin Karadeniz’de doğal gaz keşfetmesi ve işletmesine ilişkin, “Son üç yıldaki gelişmelerin hızına bakılırsa keşiften işletmeye bu endüstride sıra dışı bir şey” dedi.

Çıkarılan gazın iç piyasaya veya dış piyasaya gitmesinin öneminin olmadığını belirten Shaffer, bu altyapıyı hazırlama hızının takdire şayan olduğunu kaydetti.

Bakan Soylu’dan Cihangir İslam’a Sert Sözler!
Yeni Dönem Tartışmaları Başladı: Selahattin Demirtaş Serbest Kalabilir mi?
Canan Kaftancıoğlu Görevini Özgür Çelik’e Devretti!
Ankara merkezli 25 ilde ‘darbe’ operasyonu
Ünlü İngiliz Tarihçi Philip Mansel İzmir’e Geliyor!
EtiketlerABDJames JeffreyRecep Tayyip Erdoğan
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn
Önceki Haber İtalya’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması!
Sonraki Haber Hızlı Tren İstanbul Ve Edirne Arası 1 Saat 10 Dakikaya Düşecek!
Anason
Menopoz Döneminde Kurtarıcı Baharat: Anasonun Etkileri Şaşırtıyor!
Diğer
Yaşlı
Zaman Yaşlandıkça Neden Daha Hızlı Geçiyor? Bilim İnsanları Beyin Tarama Sonuçlarını Açıkladı!
Diğer
Arkadaşlık
Güçlü Sosyal Bağlantılar Biyolojik Yaşlanmayı Yavaşlatıyor!
Diğer
Korku Filmi
Korku Filmi İzlerken Neden Gerçekten Korkarız? Bilim Açıkladı!
Diğer
Erkek Libido
Erkeklerde Libido Artırıcı Doğal Yöntemler: Etkili ve Güvenli Çözümler!..
Diğer
Medya AlemiMedya Alemi
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise