Bilim insanları, süpermarketlerde satılan bacon ve jambon gibi işlenmiş etlerde kullanılan nitritlerin bağırsak kanseri riskini artırdığını açıkladı. Araştırmalar, bu ürünlerin üretiminde kullanılan nitritlerin İngiltere’de 54 binden fazla bağırsak kanseri vakasıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Uzmanlar, İngiltere Sağlık Bakanı’na yazdıkları mektupta nitrit kullanımının yasaklanmasını ve ürün paketlerinde kanser riski uyarılarının yer almasını talep etti. Ayrıca işlenmiş et tüketimini günde 70 gramla sınırlamayı, mümkünse çok az veya hiç tüketilmemesini önerdiler.
Araştırmalar, her yıl yaklaşık 5 bin 400 bağırsak kanseri vakasının işlenmiş et tüketiminden kaynaklandığını ve her hastanın tedavi maliyetinin ortalama 59 bin sterlin olduğunu ortaya koydu.
2015’te Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), işlenmiş eti Grup 1 kanserojen olarak sınıflandırmış ve tütün ile asbestle aynı risk kategorisine eklemişti.
Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için işlenmiş etlerin tüketimini sınırlamanın ve nitritten uzak beslenmenin önemine dikkat çekiyor.

