Havuç, A vitamini bakımından yüksek olduğu için görme duyunuza fayda sağlayabilir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir.
Özellikle mor havuçlar, antosiyanin içerdiğinden iltihapla savaşmak için iyidir.
Havuç yemek ayrıca cildinizi UV radyasyon hasarından korumaya yardımcı olabilir.
Havuç gibi sebzeler, gözlerinizi ve kalbinizi sağlıklı tutmak gibi sayısız sağlık yararı sağlayan besinlerle yüklüdür.
İster bebek havuç atıştırıyor olun, ister akşam yemeğinde havuç güveci yiyor olun , havuçlar düşük kalorili, besleyici maddelerle dolu, sağlıklı beslenmeye değer bir besindir.
İşte bu çok yönlü sebze hakkında sizi heyecanlandıracak dokuz önemli sağlık faydası.
1. Görmeyi destekler
Havuç , vücudun A vitaminine dönüştürdüğü ve gözün en dış tabakası olan korneanın sağlığını destekleyen bir bileşik olan beta karoten bakımından zengindir . Aslında, 1/2 fincan havuç, önerilen günlük A vitamini alımınızın %51’ini içerir.
Missouri Eyalet Üniversitesi Biyomedikal Bilimler klinik yardımcı doçenti Natalie Allen , vitaminin maküler dejenerasyon, görme kaybı ve gece körlüğü riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor .
2. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir
Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi’nden RD Emily Rice, A vitamininin bağışıklık sistemi desteği için çok önemli olduğunu söylüyor .
Bunun nedeni, A vitamininin bağışıklık sistemimize yardımcı olan beyaz kan hücreleri olan T hücrelerini desteklemeye yardımcı olmasıdır. Güçlendirilmiş bir bağışıklık sistemi, vücudunuza enfeksiyona karşı daha iyi bir savaşma şansı verir.
3. Cildinize Fayda Sağlar
2012 yılında yapılan bir inceleme , beta karoten bakımından zengin gıdaları tüketmenin cildinizi UV radyasyon hasarından korumaya yardımcı olabileceğini buldu.
Vücudunuzun daha fazla beta karoteni A vitaminine dönüştürmesine yardımcı olmak istiyorsanız, az miktarda yağ içeren havuç yemelisiniz. Bu yardımcı olur, çünkü A vitamini yağda çözünen bir vitamindir, yani vücudun onu emmesi için yağda çözülmesi gerekir.
4. Bağırsaklarınıza yardımcı olur
Havuç, bir fincan çiğ havuç porsiyonu başına 3.58 gram lif içeren yüksek lifli bir besindir . Rice, genel bağırsak sağlığınıza yardımcı olduğunu söylüyor, lif bazı insanların sağlıklı ve düzenli bağırsak hareketlerini sürdürmesine yardımcı olabilir.
Mümkün olan en fazla lifi elde etmek istiyorsanız, fazla pişmiş çiğ havuçları tercih edin. Rice, “Bir yemek pişirildiğinde, lif duvarları daha yumuşak hale gelir ve hafifçe parçalanabilir, böylece gıdadaki liflerin bir kısmını çok fazla olmasa da azaltabilir” diyor.
5. Kilo vermeye yardımcı olur
Havuç gibi yüksek lifli yiyecekler, doktorunuzun sizin için önerdiği bir şeyse, kilo vermenize yardımcı olabilir.
Bunun nedeni, havuçtan elde edilen lifin midenizi dolduran, ancak çok fazla kalori eklemeden hacim kazandırmasıdır. Rice, “Bu tokluk hissi, gün içinde daha az kalori tüketmenize ve potansiyel olarak zamanla kilo kaybına neden olabilir” diyor.
Aslında, 2006’da yapılan ilginç bir araştırma , esasen lifli ve lifsiz havuç yiyen kişilerin tokluk düzeylerini karşılaştırdı ve lif yiyenlerin, yemeyenlere kıyasla günün ilerleyen saatlerinde daha fazla tokluk hissi bildirdiklerini ve daha az kalori aldıklarını buldu. lif.
6. Kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur
Havuçların glisemik indeksi (GI) düşüktür; bu, bir gıdanın kan şekerinizin ne kadar yükselmesine neden olabileceğini gösteren , birden 70 artıya kadar değişen bir ölçektir .
Rice, “Gıda, kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükseltmezse düşük glisemik gıda olarak kabul edilir ve kan şekerinizi hızla yükseltirse yüksek glisemik gıda olarak kabul edilir” diyor. Tipik olarak düşük glisemik gıdaların GI değeri 49 veya daha düşüktür .
Kan şekeri seviyenizi kontrol etmek ve düşük glisemik gıdalar yiyerek ani yükselmeleri önlemek herkes için önemlidir, ancak özellikle prediyabet ve diyabetli insanlar için önemlidir çünkü durumlarını yönetmelerine yardımcı olur.
Pişmiş havuçlar glisemik indekste 39 civarında sıralanırken , ekmek, patates gibi yiyecekler veya kraker gibi atıştırmalıkların GI indeksi 70 veya daha yüksek. Havuçlar genellikle kan şekerinde bir artışa neden olmaz, bu da onları aperatifler veya garnitürler için mükemmel bir seçim haline getirir.
Allen, çiğ havuçların glisemik indekste pişmiş havuçlardan bile daha düşük olduğunu söylüyor. Ayrıca havuçlarınızı pişirecekseniz ne eklediğinize dikkat edin. Örneğin, balzamik, ballı bir sır, muhtemelen GI’yi cevizler ve bir tutam tarçın eklemekten daha fazla artıracaktır.
7. Kolesterolünüzü Düşürebilir
Allen, havuç gibi nişastalı olmayan sebzelerin kalp sağlığına iyi geldiğini ve kolesterolünüz için iyi olduğunu söylüyor. Bu kısmen, havuçların kolesterolünüzü doğal olarak düşürmeye yardımcı olabilecek çözünür lif açısından çok zengin olmasından kaynaklanmaktadır.
Yüksek kolesterol ile uğraşıyorsanız, yüksek kolesterol kalp hastalığına, kalp krizlerine ve felce yol açabileceğinden , onu düşürmek için çaba sarf etmeniz önemlidir . Diyet değişiklikleri, egzersiz yapmak, kilo vermek ve sigarayı bırakmak gibi diğer sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte kötü kolesterolü tersine çevirmenin bir yoludur.
8. Yüksek antioksidanlar
Havuç, serbest radikallerle savaşan bileşikler olan antioksidanlarla yüklüdür . Serbest radikaller , kardiyovasküler hastalık ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açan oksidatif strese neden olabilir.
Bu nedenle, antioksidanlar açısından zengin havuç gibi yiyecekleri düzenli olarak tüketmek, hastalıklara karşı korunmaya ve sağlığın korunmasına yardımcı olabilir.
9. Vücuttaki iltihapla savaşır
Turuncu havuçlar açık ara en popüler olsa da kırmızı, sarı, mor ve beyaz havuçları da bulabilirsiniz. Tüm renkler arasında mor havuç , antosiyanin adı verilen bir bileşiğin çoğunu içerir.
Antosiyanin, antioksidan olarak işlev gören bir pigment olan bir karotenoiddir. Serbest radikallerle savaşmanın yanı sıra, bu bileşik vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
Kronik inflamasyon kalp hastalığı, alzheimer ve artrit gibi hastalıklara katkıda bulunduğundan, inflamasyonla mücadele çok önemlidir.