Medya AlemiMedya AlemiMedya Alemi
  • Medya
  • Gündem
  • Magazin
  • Dizi/TV
  • Teknoloji
  • Kültür/Sanat
  • Yaşam
  • Sağlık
  • Spor
  • Diğer
Haber DSÖ’den Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı Kararı!
Paylaş
Font ResizerAaa
Medya AlemiMedya Alemi
Font ResizerAaa
Arama
  • Home
    • Home 5
  • Demos
  • Categories
  • Bookmarks
  • More Foxiz
    • Sitemap
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
Medya Alemi > Diğer > DSÖ’den Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı Kararı!
Diğer

DSÖ’den Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı Kararı!

Dünya Sağlık Örgütü, bilgisayar oyunları bağımlılığının, resmen ruhsal sağlık problemi kategorisine alındığını açıkladı.

Son Güncelleme 6 Ekim 2024 15:56
7 yıl önce
Paylaş
Bilgisayar oyunu
Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bilgisayar oyunları bağımlılığının “ruhsal sağlık problemi” kategorisine alındığını duyurdu.

“Oyun rahatsızlığı” olarak isimlendirilen hastalık, DSÖ tarafından Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması (ICD) tanı kılavuzunun 11’inci versiyonunun listesine eklendi.

Buna göre, pratisyen hekimlerin, dünya genelinde sağlık sorunlarını teşhis etmek için kullandığı ICD tanı kılavuzunun 11’inci yeni versiyonunda, bilgisayar oyunları bağımlılığı resmen “ruhsal sağlık problemi” olarak yer aldı.

DSÖ, “oyun rahatsızlığını”, kişinin ilgi alanı ve günlük aktivitelerini belirlemede sorun oluşturan ve sürekli tekrar eden ciddi bir bağımlılık ve şiddetli bir davranış modeli olarak nitelendirdi.

Hastalığın belirtileri arasında ise oyun oynama sıklığı, yoğunluğu ve süresi, diğer aktiviteler arasında oyuna verilen önceliğin seviyesi ve tüm olumsuzluklara rağmen artan sıklıkla oyun oynamaya devam edilmesi gösterildi.

DSÖ’nün bilimsel çalışmalarına göre, “oyun rahatsızlığı”, dijital veya video oyun aktiviteleriyle uğraşan dünya nüfusunun sadece yüzde 2-3’ünü etkiliyor.

Bu orana rağmen DSÖ, video oyunlarından zevk alan kişilerin, oyun etkinliklerine harcadıkları süreye, fiziksel, psikolojik ve sosyal durumlarındaki değişikliklere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunuyor.

Hastalığın teşhisi için 12 ay gerekli

DSÖ, “oyun rahatsızlığı” teşhisi konusunda günlük veya haftalık limitler koymazken, en az 12 aylık süreçte yaşanan kişisel, aile, sosyal, eğitim, mesleki ve diğer alanlardaki anormallikler teşhis için gerekli veri ve belirti olarak kabul edilecek.

ICD tanı kılavuzunun 11’inci versiyonu, 43 dile çevrildi ve 120 ülkede kullanılıyor.

İçeriğinde bilinen tüm hastalık, belirti ve semptomlara ait ortak dil ve kodları içeren, evrensel standart olarak kabul edilen son ICD listesi 1992 yılında güncellenmişti.

Gündüz Uykusu Yaşlanmayı Geciktiriyor!
TV İzlemek Uykuya Etki Etmiyor: Şaşırtıcı Araştırma!
Farkında Olmadan Beyninize Zarar Veriyorsunuz: İşte Sebepleri!
Tükenmişlik Sendromu Nedir? Tükenmişlik Sendromundan Nasıl Kurtulunur?
İlişkinize İhanet Ettiğinizi Gösteren İşaretler!
EtiketlerBilgisayar OyunuDünya Sağlık ÖrgütüHastalıkOyun Rahatsızlığı
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn
Önceki Haber Avrupa’da oy verme işlemi sona erdi
Sonraki Haber La Casa De Papel ‘La Casa De Papel’e Türk İmzası!
Fare
Farelerin Yüz İfadeleri Beyinlerini Ele Verdi: Zihinsel Mahremiyet Tartışmaları Başladı!
Diğer
Evcil Hayvan Sahipleri
Evcil Hayvanlar Stresi Azaltıyor: Sahiplerinin %58’i Sarılmayı Tercih Ediyor!
Diğer
Bilinç Transferi
Bilinç Aktarımı Mümkün Mü? Oxford Raporuna Göre Üç Büyük Engel!
Diğer
Kardeşler
Alfred Adler’in Doğum Sırası Teorisi: Kişilik Üzerindeki Etkileri!
Diğer
Kolejen
Kolajen Takviyeleri Gerçekten İşe Yarıyor mu? Uzmanlar Ne Diyor, Kullanıcılar Ne Hissediyor?
Diğer
Medya AlemiMedya Alemi
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise