Diyarbakır Barosu’ndan Sözcü TV’ye Suç Duyurusu!

Diyarbakır Barosu, X hesabından yaptığı açıklamada, DEM Parti heyeti tarafından Öcalan'ın çağrısının okunacağı esnada Sözcü TV haber kanalında gerçekleştirilen canlı yayın sırasında Ahmet Türk'ün Kürtçe konuşmaya başlamasıyla, kanal yönetiminin talimatıyla yayının kesilmesi ve “Kürtçe açıklamayı yayına vermiyoruz” şeklindeki ayrımcı ifadeler nedeniyle suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.

Diyarbakır Barosu, Abdullah Öcalan’ın çağrı metninin Ahmet Türk tarafından Kürtçe okunurken yayının kesilmesi nedeniyle Sözcü TV yöneticilerine karşı suç duyurusunda bulundu. Diyarbakır Barosu tarafından yapılan açıklamada, suç duyurusuna ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“27 Şubat 2025 tarihinde SZC TV haber kanalında yayımlanan canlı yayın sırasında, Sayın Ahmet Türk’ün Kürtçe konuşmaya başlamasıyla birlikte, kanal yönetiminin talimatıyla yayının kesilmesi ve “Kürtçe açıklamayı yayına vermiyoruz” şeklindeki ayrımcı ifadeler kabul edilemezdir. Kürtçe, milyonlarca insanın ana dili olup, hiçbir şekilde sansürlenemez veya yasaklanamaz. Bu tutum, anayasal eşitlik ilkesine, uluslararası insan hakları normlarına ve ifade özgürlüğüne aykırıdır. Diyarbakır Barosu olarak, bu açık ayrımcılık ve nefret içeren yaklaşımı kınıyor, sorumlular hakkında hukuki süreci başlattığımızı kamuoyuna duyuruyoruz. Tüm dillerin eşit olduğu, hiçbir halkın kimliğinin ötekileştirilmediği bir toplumsal düzen için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Anayasa’nın 10. maddesi nedir?
Baro, suç duyurusunu Anayasa’nın 10. maddesi gereğince yaptı. Anayasa’nın ilgili maddesinin içeriği ise şu şekildedir:

“Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.”

Bu Haberi Paylaş