Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde Meclis çoğunluğunu 322 vekille Cumhur İttifakı kazanırken, cumhurbaşkanlığı yarışı ikinci tura kaldı.
Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,5’lik oyuyla psikolojik üstünlüğü de ele geçirdi ve yarışı önde bitirmeye hazırlanıyor.
28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tura sayılı günler kala, yabancı basın seçime gösterdiği ilgili sürdürüyor.
“SEÇİM TÜM DÜNYANIN İLGİSİNİ ÇEKTİ”
Seçim sürecinin gerilimli geçtiğini yazan Çin devlet medyasından Global Times, “NATO üyesi olan ve Rusya ile yakın ilişkileri bulunan Türkiye’deki seçim, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve muhalefet liderinin birbirlerini dış müdahale ile suçlamalarının ardından tüm dünyanın dikkatini çekti. Uzmanlar, seçimin Türkiye tarihindeki en önemli cumhurbaşkanlığı yarışlarından biri olduğunu ve ülkenin hem iç hem de dış ilişkilerinde izleyeceği yolu derinden etkileyeceğini söyledi. Erdoğan hayranı olmayan ancak başka ülkelere müdahale konusunda deneyimli bir Washington’ın, bu fırsat aracılığıyla itaatsiz müttefikini istediği yöne çekmek için yeterli nedeni var. İstanbul’daki son seçim mitinginde Erdoğan, muhalefeti kendisini devirmek için ABD Başkanı Joe Biden ile birlikte çalışmakla suçlarken; altı partili bir muhalefet ittifakına liderlik eden rakibi Kılıçdaroğlu, Rusya’yı seçimlere müdahale etmekle suçladı ancak Kremlin bunu yalanladı” ifadelerini kullandı.
“SEÇİM SONUCU BATI MEDYASINDAKİ HAVAYI KARARTTI”
Batı medyasının seçimleri “otokrasi” ile “demokrasi” arasında bir yarış olarak tanımladığını yazan Global Times, seçim sonucunun ardından Batı basınındaki havanın “gözle görülür şekilde karardığını” yazdı.
Çin Dışişleri Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü profesörlerinden Li Haidong’un görüşlerine başvuran Global Times, ikinci turda kimin kazanacağını tahmin etmenin zor olduğunu söyledi.
Çinli profesör Li, her iki tarafın da diğerini dış destek almakla suçlayarak olası yenilgilerini açıklayacak bir günah keçisi bulduğunu dile getirdi.
Li Haidong, büyük jeopolitik değere sahip kilit bir ülke olarak Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna çatışması ve Orta Doğu’daki durum üzerinde büyük etkisi olduğunu söyledi.
“ERDOĞAN HÜKÜMETİNİN DEVAMI, DIŞ POLİTİKADA İSTİKRAR ANLAMI TAŞIYOR”
Ningxia Üniversitesi Çin-Arap Ülkeleri Araştırma Enstitüsü Başkanı Li Shaoxian da “ABD, Erdoğan’dan hoşlanmıyor” dedi.
Li Shaoxian, “Erdoğan’ın bilgeliği NATO ve Batı ile oturup Rusya ile el ele tutuşmasında yatıyor. Bu yaklaşım gerçekten de Türkiye’nin uluslararası arenadaki ağırlığını arttırdı ve Türkiye’nin ulusal çıkarlarını maksimize etti” ifadelerini kullandı.
Li Shaoxian, Erdoğan’ın zaferinin, Türkiye’nin hem Rusya hem de ABD ile iletişim kurma esnekliğini koruduğu anlamına geleceğini ancak Batı yanlısı muhalefetin iktidara gelmesi halinde bu stratejik özerkliğin muhtemelen zayıflayacağını belirtti.
Li Shaoxian göre; uluslararası toplum için yeni bir hükümet, dış politikada belirsizliği, Erdoğan hükümetinin devamı ise istikrarı temsil edebilir.