Medya AlemiMedya AlemiMedya Alemi
  • Medya
  • Gündem
  • Magazin
  • Dizi/TV
  • Teknoloji
  • Kültür/Sanat
  • Yaşam
  • Sağlık
  • Spor
  • Diğer
Haber Bilim İnsanları Karıncalarla Yoğurt Yaptı: Anadolu’nun Bin Yıllık Sırrı Yeniden Keşfedildi!
Paylaş
Font ResizerAaa
Medya AlemiMedya Alemi
Font ResizerAaa
Arama
  • Home
    • Home 5
  • Demos
  • Categories
  • Bookmarks
  • More Foxiz
    • Sitemap
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
Medya Alemi > Gündem > Bilim İnsanları Karıncalarla Yoğurt Yaptı: Anadolu’nun Bin Yıllık Sırrı Yeniden Keşfedildi!
Gündem

Bilim İnsanları Karıncalarla Yoğurt Yaptı: Anadolu’nun Bin Yıllık Sırrı Yeniden Keşfedildi!

“Bilim, gelenekten ilham aldı: Karıncalarla mayalanan yoğurt yeniden gündemde.”

Son Güncelleme 8 Ekim 2025 09:40
2 ay önce
Paylaş
Karınca Yoğurdu
Paylaş

Bilim insanları, eski bir Anadolu yönteminden ilham alarak karıncalar kullanarak yoğurt üretmeyi başardı. Danimarkalı mikrobiyolog Leonie Jahn ve ekibi, Kopenhag’daki iki Michelin yıldızlı Alchemist restoranında yürütülen çalışmalarla bu ilginç yöntemi yeniden hayata geçirdi.

“Dünyanın En İyi 50 Restoranı” listesinde 5. sırada yer alan Alchemist, bilim ve gastronomiyi birleştirerek sıra dışı tat deneyimleri sunuyor. Restoranda yapılan araştırmalar sırasında karıncaların sütü fermente ederek yoğurda dönüştürebileceği keşfedildi.

Bu fikir, Münih Üniversitesi doktora öğrencisi ve Türk-Bulgar araştırmacı Sevgi Mutlu Sirakova’nın yüksek lisans çalışmasında ortaya çıktı. Sirakova, büyüdüğü köyde yoğurt yapımında karıncaların doğal mayalama sürecinde kullanıldığını öğrenmişti.

Araştırmacılar, kırmızı orman karıncalarını ılık sütle bir araya getirip karışımı karınca yuvasına gömdüler. Bir gece sonra süt, hafif ekşimsi ve otsu aromalı yoğurda dönüştü. Analizlerde, karıncaların salgıladığı formik asit, laktik asit ve asetik asit gibi bileşiklerin sütü koyulaştırdığı ortaya çıktı.

Uzmanlar, bu yöntemin yoğurt üretiminde mikrobiyal çeşitliliği artırabileceğini belirtiyor. Ancak araştırmacılar, karınca yoğurdunun evde denenmemesi gerektiğini ve kırmızı orman karıncalarının nesli tükenme tehlikesi altında olduğunu vurguluyor.

Alchemist restoranında, bu özel yoğurt dondurma, mascarpone ve kokteyl gibi ürünlerde kullanılıyor. Araştırmacı Veronica Marie Sinotte, denediği kokteyli “Kesinlikle inanılmaz” sözleriyle tanımlayarak “Karıncaların verdiği asidik tat, limondan daha karmaşık bir aroma yaratıyor” dedi.

Bilim insanları, gelecekte karıncalardaki mikroorganizmaların sürdürülebilir gıda üretimi için yeni fırsatlar yaratabileceğini düşünüyor.

MHP Genel Merkezi, Bursa İl Yönetimini Görevden Aldı!
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu: Seçim İzmir’de Olsaydı Kılıçdaroğlu Kazanırdı
Doğan Müzik Kitap Mağazacılık Turkuvaz’a Satılıyor!
Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi
Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu’ndan AKP’den İstifa Videosu!
EtiketlerAnadolu YöntemiBilimsel KeşifKarınca YoğurduYoğurt Üretimi
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn
Önceki Haber Jane Goodall Jane Goodall’dan Elon Musk ve Trump’a Şaşırtan Sözler: “Uzaya Gönderin!”
Sonraki Haber Sağlık Bakanlığı Sağlık Bakanlığı 2025’te 2 Bin 764 İşçi Alımı Yapacak!
Melatonin
Melatonin Kullanımı Artıyor: Yeni Araştırma Kalp Yetmezliği ve Erken Ölüm Riskine İşaret Ediyor!
Diğer
Evcil Hayvanlar
Evcil Hayvanlar Ne Kadar Yaşar? Türlere Göre Ortalama Yaşam Süreleri!
Diğer
Anason
Menopoz Döneminde Kurtarıcı Baharat: Anasonun Etkileri Şaşırtıyor!
Diğer
Yaşlı
Zaman Yaşlandıkça Neden Daha Hızlı Geçiyor? Bilim İnsanları Beyin Tarama Sonuçlarını Açıkladı!
Diğer
Arkadaşlık
Güçlü Sosyal Bağlantılar Biyolojik Yaşlanmayı Yavaşlatıyor!
Diğer
Medya AlemiMedya Alemi
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise