Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak merkezi sınav tarihi 7 Haziran’dan 20 Haziran 2020’ye alınmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) LGS başvuru kılavuzunu güncelledi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk kılavuzdaki diğer değişiklikleri ve sınavla ilgili detayları Milliyet’e anlattı.
Selçuk’un verdiği yanıtlar şöyle:
– Kılavuz güncellendi. Ne gibi değişiklikler var?
Güncellenen kılavuzda sınav tarihi güncellendi. 2019 yılına göre de üç iyileştirme yaptık. Birincisi 2019’da öğrencilerin sınava girecekleri okullar değiştiriliyordu. Bu süreçte ulaşım imkânlarını da göz önüne alarak önemli bir karar aldık. Tüm öğrenciler şu anda kayıtlı oldukları kendi okullarında sınava girecek. Böylece, öğrencilerimizin büyük çoğunluğunun sınava girecekleri okula yürüyerek gitmelerini sağlamaya çalışıyoruz.
– Bu, sınav yapılacak okul sayısını artırdı mı?
Elbette. 2019’da 3 bin 769 okulda sınav yapmıştık. Öğrencilerimize sağlanan kendi okullarında sınava girme kolaylığı sınav yapılacak okul sayısında yaklaşık beş katlık bir artışa neden oldu. Yaklaşık 17 bin 932 okulda sınav olacak. İkili eğitimden dolayı bu imkânı olamayan çok az sayıda okulumuz var. Bu durumda da öğrenciler okullarına en yakın okul binasında sınava alınacak. Öğrenciler sınava nerede gireceklerini 12 Haziran’da e-okul üzerinden öğrenecek.
– Diğer iki iyileştirmeniz nedir?
Öğrencilerin sınava giriş belgelerini 28 Mayıs’ta okullarından almaları gerekiyordu. Bu kuralı da kaldırdık. Öğrencilerin sınava giriş belgeleri sınavdan önce sınava girecekleri okuldaki sınıfta oturmaları gereken masaya konulacak. Yani öğrencinin sınav giriş belgesi ile ilgili bir kaygı duymasına gerek yok. Üçüncüsü de, geçerli kimlik belgesinde 15 yaş ve üzeri fotoğraf bulunması gerekiyordu. 15 yaşına girenlerin koronavirüs süreci dolayısıyla fotoğraflı kimlik belgesi çıkartmasında yaşanabilecek zorlukları göz önüne alarak 2020 LGS’de geçerli kimlik belgelerinde fotoğraf olma koşulunu çıkarttık.
– Sınavda koruyucu ne gibi önlemler alacaksınız?
Sınavın yapılacağı tüm okullarımızın sınavdan önce dezenfeksiyonu yapılacak. Tüm okullarımızda sınav görevlileri ve öğrencilerin tamamına bakanlığımız tarafından ücretsiz maske verilecek. Tüm sınıflarda ihtiyaç halinde kullanılmak üzere dezenfektan malzemeleri bulunacak. Öğrenciler okullara geldiklerinde beklemeden ve sosyal mesafeye dikkat ederek ve elleri dezenfekte edilerek sınıflara alınacak. Bu sürece 81 ilde okul girişlerinde rehber öğretmenlerimiz de destek olacak.
– Sınavda çocuklar maskelerini çıkartabilecek mi?
Sınav salonlarında sosyal mesafeye göre oturma düzeni olacağı için sınav esnasında istedikleri zaman maskelerini çıkarabilirler.
– Sınıfların kapasitesi sosyal mesafe için uygun olmadığında ne yapılacak?
Bu durumda okuldaki boş alanlar kullanılacak. Yani, okuldaki kütüphane, yemekhane ve spor salonu gibi daha geniş alanlar varsa bunlar kullanılabilecek. İl müdürlerimiz tek tek okulları inceleyerek bu durumları belirliyor.
– Astım hastası olan öğrenciler kullandıkları sağlık aparatları ile sınava girebilecekler mi?
Astım hastası olan öğrenciler doktor raporlarında yer alan astım spreylerini yanlarında getirebilecek.
– Tedavi gören veya Kovid-19 tedavisi gören öğrencilere yönelik ayrı bir sınav hizmetiniz olacak mı?
Sınav hazırlığı sürecini öğrencilerin sağlığını ve güvenliğini önceleyerek tasarladık. Bu kapsamda koronavirüs tedavisi görmekte olan öğrencilere hastanelerde sınav hizmeti sunulabilecek. ‘Sınav Tedbir Hizmeti’ alınabilmesi için veliler ya da vasiler tarafından, öğrencinin sınava alınacağı adresin yer alacağı dilekçe ve mazeret durumunu bildiren belgeler ile il veya ilçe millî eğitim müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor. Dilekçeler, Bölge Sınav Yürütme komisyonlarınca değerlendirilerek öğrencilerin durumuna uygun, ‘Sınav Tedbir Hizmeti’ sunulacak.
– 8. sınıftaki tüm öğrencileri sınava otomatik kayıt yaptınız. Öğrenciler ve veliler merak ediyor. Tüm öğrenciler sınava girmek zorunda mı?