Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (ECDC), Asya Kaplan Sivrisineği‘nin Avrupa’da kuzeye, doğuya ve batıya doğru yayılmakta olduğunu ve şu anda 13 Avrupa Birliği/Avrupa Ekonomik Alanı (AB/AEA) ülkesinde kendi kendini idame ettiren popülasyonlara sahip olduğunu açıkladı.
Bu sivrisinekler, Dang, chikungunya, Zika ve sarıhumma gibi hastalıkları bulaştırıyor. Son zamanlarda Sarı Humma Sivrisineği’nin (Aedes aegypti) Kıbrıs’a da yerleştiği belirtildi.
ECDC, sivrisinek popülasyonlarının artmasında iklim değişikliğinin önemli bir rol oynadığını vurguladı. İklim değişikliği, sivrisineklerin çoğalması ve büyümesi için uygun çevresel koşullar yaratarak, bu hastalıkların Avrupa’da yayılmasını hızlandırıyor. Bu yıl İspanya’da ilk kez Mart ayında yerel olarak edinilmiş bir Batı Nil virüsü enfeksiyonu vakası bildirilmesi de bu durumun bir göstergesi.
Uluslararası seyahatler de sivrisinekle bulaşan hastalıkların yayılma riskini artırıyor. Dangın endemik olduğu ülkelerden Avrupa’ya seyahatlerin artması, ithal vaka ve yerel salgın riskini de beraberinde getiriyor.
Avrupa’da sivrisineklerden bulaşan hastalıklara karşı en çok risk altında olan bölgelerde:
Vektör kontrol önlemleri
Vakaların erken tespiti
Zamanında gözetim
Araştırma
Bilinçlendirme faaliyetleri
Kişisel koruyucu önlemler alınması gerekiyor.
ECDC Direktörü Andrea Ammon: “Avrupa, iklim değişikliğinin istilacı sivrisineklerin daha önce etkilenmemiş bölgelere yayılması ve dang gibi hastalıkları daha fazla insana bulaştırması için nasıl daha elverişli koşullar yarattığını şimdiden görmektedir. Avrupa’da en fazla risk altında olan bölgelerde sivrisineklerden korunmak için gerekli önlemleri almak çok önemlidir.” dedi.
KİŞİSEL KORUNMA İÇİN
- Sivrisineklerin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınmak
- Sivrisinek kovucu kullanmak
- Ciltleri açıkta bırakmamak