Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Yunus Emre Enstitülerinin Türkiye’yi yurt dışında doğru kaynaklardan tanıtacağı ve Türk insanıyla irtibat kurabileceği birer merkez olması nedeniyle, yurt dışında merkez açma hızlarının özellikle FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası daha da yoğunlaştığını ifade etti.
“Kaç tanesini başarabiliriz, bakacağız”
Dünyanın farklı bölgelerinde çok aktif bir dış politika izleyen Dışişleri Bakanlığına paralel bir şekilde gerek Güney Amerika’da gerek Afrika’da gerekse Uzak Doğu’da hızlı bir şekilde merkezler açmakla kalmayıp sürekli faaliyetlerle bunların içini de doldurduklarını anlatan Ateş, şöyle devam etti:
“Çünkü kendimizi anlatmamız, tanıtmamız gerekiyor. Onun için YEE Türkiye’nin dünyaya açılan bir kapısı. Merkezlerimizde sadece Türkçe kursları ve kültür sanat faaliyetleri yapmıyoruz, aynı zamanda Türkiye’nin kalkınma, gelişmişlik düzeyi, kültürel yapısı ve her konudaki insan potansiyelini yurt dışına taşıyoruz. YEE için Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı dememizdeki sebep de Türkiye’yi her yönüyle tanıtmak ve bütün halklar için birlikte yaşama kültürü sunabilmemiz. Özellikle Avrupa ülkelerinde artan bir milliyetçilik ve ırkçılık söz konusu son yıllarda. Oysa Türkiye’de bütün kışkırtmalara rağmen bir birlikte yaşama kültürü var. Sadece gelen göçmenler konusunda gösterdiğimiz hoşgörü değil aynı zamanda Türkiye içinde de farklı din ve kültürlere karşı olağanüstü bir saygı ve birlikte üretim mekanizmaları var. Bütün bunları yurt dışında anlatmamız gerekiyor.”
Prof. Dr. Ateş, bu yıl için Afrika’da Etiyopya, Mozambik, Nijerya ve Tanzanya olmak üzere 4 ülkede merkez açmayı hedeflediklerini söyledi. “Bunların kaç tanesini başarabiliriz, bakacağız.” diyen Ateş, Güney Amerika’da da Brezilya, Arjantin ve Meksika için görüşme ve anlaşmaların sürdüğünü anlattı. Uzak Doğu’da da gündemlerinde Endonezya ve Filipinler olduğunun altını çizen Ateş, “Ama kaç tanesini açarız, ona bakacağız. Ayrıca Moskova için bir bina tuttuk ve ilk açacağımız merkez Moskova olacak.” şeklinde konuştu.