Evli bir çiftin, birbirlerinin akrabalarıyla görüşmek istememesi evlilikteki uyumu zorlayan ve yaşam kalitesini düşüren bir unsur olarak kabul ediliyor
Bu durum yaşanan bir davada de evliliği sonlandıran nedenlerden biri olarak boyut kazandı.
Ankara’da bir kadın, kocasına kumar oynadığı için boşanma davası açtı. Erkek de kadının ailesi ile görüşmediğini öne sürdü. Yapılan davalarda eşleri karşılıklı hatalı bulan Yargıtay, tazminatsız bir boşanmaya karar verdi.
EŞİNİN AKRABALARINA KÖTÜ DAVRANMAK BOŞANMA SEBEBİ
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşinin akrabalarıyla görüşmeyi istemeyen ve onlara kötü davranan kişinin boşanma davasında kusurlu sayılmasına ilişkin mahkeme kararını onadı.
ANKARA’DA BİR KADIN BOŞANMA DAVASI AÇTI
Dairenin kararına göre, Ankara’da yaşayan bir kadın, eşinin kendisine şiddet uyguladığını, ailesinin evliliklerine müdahalesine sessiz kaldığını, ayrıca kumar oynamayı alışkanlık halinde getirdiğini, bu nedenle evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını ileri sürerek boşanma davası açtı ve tazminat talebinde bulundu.
KOCA DA KARISINA KARŞI DAVA AÇTI
Karşı dava açan koca ise eşinin iddialarının asılsız olduğunu iddia etti. Eşinin kendisine sevgi ve saygı göstermediğini, evlilik birliğinin üzerine yüklediği görevleri yerine getirmediğini, akrabalarıyla görüşmediğini, kendisini aşağıladığını, başkalarıyla kıyasladığını belirten koca, boşanmalarına karar verilmesini, lehine tazminata hükmedilmesini talep etti.
KADIN AZ KUSURLU BULUNDU
KOCA AĞIR KUSURLU BULUNDU, TAZMİNAT ÖDEMESİ İSTENDİ
Kumar oynamayı alışkanlık haline getiren, evliliği ekonomik açıdan zora sokan kocayı ise ağır kusurlu bulan mahkeme, tarafların boşanmalarına, boşanmada az kusurlu sayılan kadına maddi ve manevi toplam 60 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.
İSTİNAF, EŞLERİ EŞİT KUSURLU BULDU
Yerel mahkeme kararına itiraz edilmesi üzerine dosya istinaf mahkemesine geldi.
KADIN LEHİNE TAZMİNAT KARARI KALDIRILDI
Dosyayı inceleyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi, eşlerin kusur oranlarının eşit olduğuna hükmederek, boşanma kararının onanmasına, kadın lehine verilen maddi ve manevi tazminat kararının ise kaldırılmasına karar verdi.
KADIN TEMYİZE GİTTİ
Davacı kadın, taraflara kusur belirlenmesi yönünden istinaf kararını temyiz etti.
YARGITAY İSTİNAFIN KARARINI ONADI
Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, istinaf kararında hukuka aykırılık bulunmadığını tespit ederek, kararı oy birliğiyle onadı.
Verilen kararın dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile kararda belirtilen gerekçelere göre usul ve kanuna uygun olduğu belirtilen Yargıtay kararında, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 370. maddesi gereğince temyiz isteminin reddine hükmedildiği bildirildi.