OdaTV’deki ayrılığın ardından Cumhuriyet’e tranfser olan Barış Pehlivan ilk yazısını okurlarla paylaştı. Barış Pehlivan, TRT’nin ‘görevde yükselme’ sınavında ortaya çıkan skandalı köşesine taşıdı.
Pehlivan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde gerçekleşen sınavın ‘harem-selamlık’ olarak gerçekleştiğini yazdı. Kadın ve erkek personelin ayrı sınıflarda sınava girdiklerini yazan Pehlivan şu ifadeleri kullandı: “57 yıldır TRT yayınlarında yan yana ter dökenler, harem-selamlık sınıflara başta inanamadı. Sadece kendilerine öyle denk geldiğini düşündüler. Ama farklı sınıflarda aynı şeyi söyleyen o kadar TRT çalışanı gördüm ki… Peşine düşmemek olmazdı.”
İşte Barış Pehlivan’ın o yazısı…
TRT’NİN HAREM-SELAMLIK SINAVI
TRT için 27 Mart Cumartesi günü ayrı bir heyecan demekti. Zira, kanalın 1260 çalışanı “görevde yükselme” sınavına girdi.
Sorularda özensizlik vardı ama asıl şaşkınlık başkaydı.
Çünkü, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde gerçekleşen sınavda çok tartışılacak bir uygulama oldu. İddia o ki kadınların ve erkeklerin büyük bir bölümü ayrı sınıflara konuldu.
Sınava girenlerin aktardığına göre, 14 ayrı sınıfa sadece kadınlar, içinde amfilerin de bulunduğu 6 büyük sınıfa ise sadece erkekler girebildi. Karma sınav için ise yalnız 6 sınıf ayrıldı.
57 yıldır TRT yayınlarında yan yana ter dökenler, harem-selamlık sınıflara başta inanamadı. Sadece kendilerine öyle denk geldiğini düşündüler. Ama farklı sınıflarda aynı şeyi söyleyen o kadar TRT çalışanı gördüm ki… Peşine düşmemek olmazdı.
TRT ve üniversite ne diyor?
Önce TRT’yi aradım. Kanal yöneticileri de benzer şikâyetleri duymuşlardı. Bundandır ki tüm TRT personeline karma sınıf fotoğraflı “sınav sorunsuz tamamlandı” bilgilendirmesi geçtiler.
Görüştüğüm TRT Basın Müşaviri Masum Ekinci, “Biz üniversiteye sadece sınava gireceklerin listesini verdik. Soruları bile görmedik. Böylesi bir uygulama olduysa da bizim talebimiz ve dahlimiz yoktur” dedi.
Bunun üzerine okların çevrildiği Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin Rektörü Yusuf Tekin’le konuştum. Rektör Tekin, özetle şunları söyledi:
“Üniversitemizin sınav merkezi adayların cinsiyetini bilmez. TC kimlik numarası üzerinden sınıflara ayrılır insanlar. Bizim sınavda kadın-erkek ayrımı yapmak gibi bir amacımız olsaydı, neden karma sınıf da oluşturalım? Üniversitemizin öğretim üyelerinin yüzde 60’ı kadınken, sınav merkezimizde çalışanların yarısı kadınken, bunlar akla ziyan iddialardır. Kadınların ve erkeklerin ayrı sınıflara denk düşmesi tamamen tesadüftür.”
‘Hep kadın mı çalışıyormuş*
Sınavın sahibi TRT’nin ve üniversitenin açıklamaları böyle. Son söz ise yine sınava giren bir TRT çalışanının:
“Harem-selamlık sınıflar birer tane bile olsaydı tesadüf demezdik. Çünkü bu durum matematiğin olasılık hesaplarını dahi zorlar. Mesela B Blok’un 2. katındaki 5 sınıf tamamen kadın adaylardan oluşmuş. O katta sınava giren adayların hepsi kendi sınıfları dışındaki diğer sınıfları da gördü ve anlattı. Hatta gözetmenlerden birinin ‘TRT’de hep kadın mı çalışıyormuş’ dediğini aktardılar. Olay bu beş sınıftan ibaret değil. Sınavın kaç salonda yapıldığını bilmiyoruz ama 26 sınıftan öğrendiklerimiz bir ayrım yapıldığını gösteriyor.”