İzmir Körfezi’ne bir askeri gemi eşliğinde giriş yapan TCG Anadolu, ardından römorkörler ile Alsancak Limanı’na demirledi. Sahil Güvenlik Komutanlığına ait botların da geminin etrafında görev yaptığı görüldü.
Bugün basın brifinginin ardından ziyarete açılacak gemide Türkiye’nin milli ana muharebe tankı Yeni Altay da yerini aldı.
Kısa süre önce testler için Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilen Yeni Altay tankı, TCG Anadolu ile birlikte İzmirlilere sergilenmek üzere hazırlandı.
Vatandaşların ziyaretine açılan TCG Anadolu, Çanakkale Boğazı’ndan geçerek ulaştığı İzmir Alsancak Limanı’nda da ilk olarak gazetecileri ağırladı.
Gemide, basın mensuplarına ağır araç, havuz ve uçuş güvertelerinde kapasiteye ve özelliklere ilişkin bilgilendirme yapıldı.
Basın brifinginin ardından TCG Anadolu kapılarını İzmirlilere açtı.
İstanbul programı süresince 140 bin 55 kişiyi ağırlayan TCG Anadolu, İzmir Alsancak Limanı’nda da 10.00 ila 18.00 saatleri arasında ziyaretçilerini kabul edecek.
Gemide Baykar tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ve kanatları katlanabilen Bayraktar TB3 SİHA’nın yanı sıra Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı gösteren araç ve mühimmatlar da gösterime sunuluyor.
Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nde inşa edilen TCG Anadolu, 230 metre uzunluk, 32 metre genişlik ve 9 bin 200 metrekare büyüklüğe sahip.
Uçuş güvertesinin yer aldığı gemiye aynı anda 6 helikopter iniş ve kalkış yaparken SİHA’lar da konuşlanabiliyor. 1200 askeri personelin bulunduğu TCG Anadolu’da, 30 yataklı hastane ve 2 ameliyathane yer alıyor.
TCG Anadolu, amfibi harekat ve hava harekatı başta olmak üzere insani yardım ve kontrol gemisi görevlerinde de kullanılabilecek. 27 bin 500 ton deplasmanı ile Türk donanmasının en büyük savaş gemisi olma özelliğine sahip gemide 11 güverte, 6 stoplu uçuş platformu, hangar, hafif ve ağır güvertelerine 4 mekanize çıkarma gemisi konuşlanabilecek havuz bulunuyor.
Askeri gemi, ağır ve hafif araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı (ZPT), 15 römork ve 33 muhtelif araç taşıyabilme özelliğine sahip.
TCG Anadolu, yakıt ikmali yapmaksızın Türkiye’den Japonya ya da Avustralya’ya intikal edebiliyor.