Nadir görülen bir cilt hastalığıyla mücadele eden Ebrar Al-Othman adlı genç kadın, yazdığı üç kitapla kendisiyle aynı kaderi paylaşanların umudu olmanın yanısıra ülkedeki kadın hakları mücadelesi için bir moral kaynağı haline geldi.
Al-Othman, doğduğundan beri cildin küçük bir yaralanma ya da ısı, sürtünme veya kaşımaya tepki olarak kolayca kabarmasına yol açan nadir ‘Epidermolysis bullosa’ semptomlarıyla uğraşıyor.
Ailesinde başka hiç kimse bu genetik rahatsızlıktan muzdarip değil ve bu durum Al-Othman için büyük bir meydan okuma olmuş. Ebrar, durumunu “Rahatsızlığım, hem rahatsız edici semptomları hem de insanların bana bakışı ve benim toplumu nasıl gördüğüm nedeniyle hayatımın pek çok aşamasında beni önemli ölçüde etkiledi“ sözleriyle değerlendiriyor.
YAŞAMI DRAM DOLU
Rahatsızlığıyla yaşamanın zor zamanlarla yüzleşmesine neden olduğunu söyleyen genç kadın, on yaşındayken geçirdiği bir bisiklet kazası sonucu saçlarını kalıcı olarak kaybetmesinin yanı sıra bir kafa travması da yaşamış.
Genç yaşta peruk takmak zorunda kalan genç kadın pozitifliği yaymak için bir platform olarak sosyal medyayı kullanarak üç kitap yazdı. Çalışmalarını 2018’de Twitter’da paylaşmaya başlayan ve kullanıcılardan çok sayıda teşvik edici yorum alan Ebrar bir süre anonim kalmayı tercih ettiğini belirterek şunları söyledi:
“İlk kitabımı 2016 yılında yayınladıktan sonra, birileri bana durumum hakkında bir kitap yazmamı tavsiye etti ve tereddüt ettim çünkü kimse neye benzediğimi bilmeden ekranın arkasında yaşamayı seviyordum ama bu cesur adımı atmaya karar verdim.”
Ebrar Al-Othman 2019 yılında ikinci kitabı “EB: My Other Half”da çocukluğundan beri hastalıkla olan hikayesini, onunla nasıl yaşadığını, karşılaştığı durumları ve hastalığına ilişkin düşüncelerinden söz etti.
KİMLİĞİNİ AÇIKLAMAK ZORUNDA KALDI
Okuyucuların yorumları ve gösterdikleri yoğun ilgi sonucu kimliğini internette ifşa etmek zorunda kalan Ebrar tutuculardan gelecek tepkileri göze alarak TV röportajlarına çıkmaya başladı. Genç kadın 2021’de yayımlanan üçüncü kitabı “Aramızda Bir Ruh Var” için “Benim bakış açımdan insan duygularını inceliyor. Her duygudan sonra boş bir sayfa ve o duyguya ilişkin bir soru yer alıyor ve okuyucu kendi bakış açısını ifade etmeye davet ediliyor“ diyor.
Yazar olarak katıldığı Cidde Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluşan genç kadının Instagram’da 81 binden fazla takipçisi var.