“Squid Game”i İzlemezsek Sosyalleşemez Miyiz?
Son aylara damgasını vuran, Netflix deyince neredeyse anahtar kelime haline gelmiş olan “Squid Game”, günlük sohbetlerin olmazsa olmazlarından biri durumunda. Güney Kore yapımı “Squid Game”, Asya’dan Avrupa’ya ve Amerika’ya kadar aynı anda onlarca ülkede en çok izlenenler listesinde bir numaraya çıktı. Peki, küçük sohbetlerden, sosyal medya paylaşımlarına kadar neredeyse günlük hayatımızı domine eden “Squid Game”i izlemezsek sosyalleşemez miyiz?
Netflix’in “Squid Game” Dizisinin Konusu
Netflix‘in Eylül ayında yayınladığı Güney Kore yapımı “Squid Game” dizisi, çocuk oyunları oynayarak para kazanmaya çalışan bir grup yetişkini konu alıyor. Oyuncuların amacı; elenmeden bir sonraki etaba geçmek ve oyunların sonundaki büyük ödülü kazanmak. Elenenleri ise basitçe oyun dışı bırakılmaktan çok daha ciddi bir son bekliyor. Oyuncular, finansal açıdan büyük sıkıntılar çekmekte olan gönüllülerden oluşuyor. Oyuncular arasında süreç boyunca gelişen gruplaşmaları ve çatışmaları izlerken, bir yandan da fazlasıyla acımasız bir sisteme tanık oluyoruz. Çocuk oyunları kulağa ne kadar masum geliyorsa, oyuncuların içinde olduğu oyun sistemi de bir o kadar vahşi ve gaddar.
Netflix’in “Squid Game” Dizisini Bu Kadar Özel Kılan Ne?
Özünde kapitalist, modern toplum eleştirisi barındıran Netflix yapımı “Squid Game” çokça örneğine rastlasak da konusu bakımından kulağa çekici gelen distopik bir dizi. Peki, yıllardır “Black Mirror” dizisi başta olmak üzere, “Hunger Games”, “Alice In Borderland”, “The Purge”, “%3” gibi birçok dizi ve filmde benzerini gördüğümüz bu konuyu işleyen “Squid Game”i bu kadar özel kılan ne? Neden arkadaşlarımızla sohbet ederken veya sosyal medya hesaplarımızda gezerken kaçınılmaz bir şekilde “Squid Game” konusu içinde buluyoruz kendimizi? Distopik yapımlar, özellikle de günümüz problemlerini işleyen ve kapitalizm eleştirisi yapan yapımlar, her zaman dikkat çeker. Ancak Netflix yapımı “Squid Game” kadar bir anda ve dünyanın birçok farklı bölgesinde, bu kadar konuşulacak kadar öne çıktığına pek rastlamayız.
Bunun nedeni “Squid Game”in tam anlamıyla mükemmel bir yapım olması mı? Hiçbir yapımın kusursuz olmayacağı gibi “Squid Game”in de kusurları var elbet. Ancak, dikkatli izleyicilerin gözünden kaçmayacak boşluklar ve dizi/film severlerin fazlasıyla alışkın olduğu bazı klişe durumları saymazsak hikaye akıcılığı, derinliği ve gelişimi açısından oldukça üç boyutlu karakterleri, estetik görsel tasarımı ve yormayan anlatımı ile birçok izleyici kitlesini etkilemeyi başaran bir yapım.
Netflix’in “Squid Game” Dizisi Olmazsa Olmaz Mı?
Netflix yapımı “Squid Game”, yabancı yapımlara ilgisi olmayanların bile bir oturuşta bitirebileceği başarılı bir dizi. Yine de fazla şiddet içerikli bulduğu için veya fazla popüler diye izlemek istemeyenler vardır ve olacaktır. Peki, bu durumda sosyalleşmekten kaçınmak mı gerek?
“Squid Game”, kaçınılmaz bir şekilde internette ve sosyal medyada bolca karşımıza çıkan bir konu olduğu için, izlemeyenlerin bile diziye neredeyse karakterlerine kadar hakim olması kolay. Bu sayede kısa sohbetlerde birkaç cümle söyleyip konuyu değiştirmenize yetecek kadar bilgi edinebilirsiniz. Sonuçta “Squid Game”, sosyal etkileşimimizin olmazsa olmazı değil elbette ama bir süre daha temel yapı taşlarından biri olmaya devam edecek gibi görünüyor.