Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 17 Ağustos tarihinde greve başlayan Sputnik çalışanlarının ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na aykırı olduğunu iddiasıyla ifade vermeye çağrıldığını duyurdu.
TGS, yaptığı yazılı açıklamada Sputnik işverenin TGS Yönetim Kurulu ile sekiz grevciden şikâyetçi olduğunu açıkladı.
TGS: ANAYASAL BİR HAK
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş konuya ilişkin Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, ‘Sputnik’te grevin bugün 140’ıncı günü. Sputnik çalışanları anayasal bir hak için mücadele veriyor ama işverenin şikayeti üzerine savcılık buradaki hak ihlalini görmeyerek grevcileri ve TGS Yönetim Kurulu Üyelerini ifadeye çağırdı. Bunun üzerinden de şikayete dair değerlendirme yapacak. Şikayete konu olan ise Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda açık bir şekilde yazan grev hakkının aslında işvereni rahatsız etmesinden kaynaklanıyor. Bu, Sputnik çalışanlarının 140 gündür sürdürdüğü grevi ortadan kaldırmak üzere işverenin yıldırma taktiklerinden birisidir. Elbette boşa düşecek bir şikayettir. Çünkü bu grev yasal bir grevdir. Grevci arkadaşlarımızın Sputnik’in iş yerinin önünde duruşları da anayasa ile güvence altına alınmış bir haktır. Bunlar beyhude çabalardır. Sputnik işverenini bu tarz şikayetler ile çalışanları yıldırmak yerine onlara kulak veremeye davet ediyorum” dedi.
TGS, konu ile alakalı şu yazılı açıklamayı yaptı:
“Kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere, Sputnik Türkiye Bürosunda 24 Temmuz 2023’te grev kararı ilan etmemizin ardından, 7 Ağustos’ta sendika temsilcimiz dahil 24 üyemiz ekonomik küçülme bahanesiyle işten atılmıştı.17 Ağustos’ta başladığımız grevde bugün itibariyle 140 günü geride bıraktık.
Sputnik grevcileri, güneşin ve soğuğun yakıcılığına, rüzgârın keskinliğine rağmen bir gün olsun ara vermeden haklarını aramak ve gazeteciliğin onuruna sahip çıkmak için işyerlerinin önündeki grev çadırında nöbet tutuyor.
Sputnik işvereni bu süreçte sayısız hukuksuzluğa imza attı. Yetmedi, insanca bir yaşam ve adil ücret talepleriyle sendikamızda örgütlenen Sputnik çalışanları, grevlerinin 138. gününde işveren temsilcilerinin şikâyeti üzerine polise ifade vermeye çağrıldı.
TGS Yönetim Kurulu ile sekiz grevciden şikâyetçi olan Sputnik işvereni, yasal ve kanuni olan grevimizin ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na aykırı olduğunu iddia ediyor! Bununla da yetinmeyip iş ve çalışma hürriyetini ihlal etmekle, huzur ve sükunu bozmakla itham ediyor.
Haklı ve meşru grevimizi etkisiz kılmak için grev kırıcılık yapan kimi şahısların işverenliğe hitaben kaleme aldığı mektupları delil olarak sunan Sputnik, grevcilerin grev kırıcılarla yaptığı müzakerelerin sosyal medyadan paylaşılmasını ise suç olarak nitelendiriyor.
Öte yandan, kanunlarımızda bir grevin nasıl yapılacağının açıkça yazmasına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin Sputnik işvereni hakkında sendikal hakları ihlal etmekten para cezası kesmesine rağmen, savcılığın şikâyeti haklı bularak grevcileri ifade vermeye çağırması, hukukun tarafsızlığına gölge düşürmektedir.
Ancak yine de, gerçeklikle ilgisi bulunmayan, vasat iddialarla dolu bu şikayetin takipsizlikle sonuçlanacağından kuşkumuz yok.
Zira,
– Grevin hukuka aykırı olduğunu iddia edip dava açtılar. Yargı bu iddiayı kabul etmeyerek grevimizin kanuni olduğuna karar verdi.
– İşyeri sendika temsilcimiz Nejdet Eksilmez’i işten çıkardılar. Mahkeme ilk duruşmada işe iadesine karar verdi.
– Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca teftiş yapıldı. Müfettişler yapılan toplu işten çıkarmaların ekonomik nedenle değil sendikal nedenle yapıldığını tespit ederek idari para cezası kesti.
Görüldüğü gibi Sputnik işvereninin tüm hukuksuzlukları birbiri ardına boşa çıkıyor.
Sputnik çalışanlarının kazanılmış haklarını ve Anayasanın uygulanmasını istemekten başka bir talebi yoktur. Sputnik işvereninin grevcileri bu şekilde yıldıracağını düşünmesi, çalışanlarını ve sendikamızı tanımamış olmasından kaynaklanmaktadır. Haklı olduğumuz grevimizden ne mahkeme baskısı ile ne de polis baskısı ile vazgeçeriz.”