Sahte Bal İçin İlginç Karar!

Firmaların stoklarında bulunan ve bugüne kadar piyasaya süremedikleri sahte balları bu yılın sonuna kadar halka satabilmeleri için özel bir hak tanınması tartışma yarattı. Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Tarım Bakanlığı, 2011 yılından bu yana uygulanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde değişikliğe giderek sahte bal, sahte pekmez ve sahte peynir üretimini resmen yasakladı.

Halk sağlığını tehdit eden ve gerçeklerine göre aşırı ucuz olduğu için özellikle dar gelirli tüketicileri hedef alan bu ürünlerin üretimine yönelik bugüne kadar herhangi bir engel bulunmuyordu. Yeni yönetmeliğe göre, aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünler 19 Şubat 2020 tarihi itibarıyla artık üretilemeyecek. Ancak yönetmeliğe “uyum zorunluluğu” başlığıyla eklenen geçici maddeyle, bugüne kadar üretilen sahte balların 31 Aralık 2020 tarihine kadar, yani bu yılın sonuna kadar piyasada satılmasına yasal izin verildi.

Taklit ürünlerin artışında ekonomik kriz etkili oldu

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Kopal da, “Gıdalarda taklit ve tağşişi önlemek mümkün mü” başlıklı bir açıklama yaptı. “Taklit ve tağşiş edilmiş gıda maddelerine baktığımızda, büyük kısmının et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, siyah çay ve arıcılık ürünleri gibi yüksek fiyatlı ürünler olması. Bu durum bir kez daha gösteriyor ki, gıda fiyatlarında son yıllarda yaşanan büyük artış, halk sağlığını hiçe sayan fırsatçıların türemesine, taklit ve tağşiş gıdalarda artışa sebep oluyor. İşsizlik ve pahalılık cehenneminde kavrulan halkımız da ne yazık ki, çaresizlikten bu ucuz ve güvenli olmayan gıdalara yöneliyor” denilen açıklamada, “Bakanlığın açıkladığı liste, doğru okursak, ülkemizdeki ciddi ekonomik krizin bir yansımasıdır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Tarım Bakanlığı, 14 Şubat’ta taklit ve tağşiş edilmiş gıdalar listesini kamuoyuna duyurdu. 2020 yılının ilk listesi 13 Ocak’ta duyrulmuştu.

13 Ocak’taki listede taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürün, 14 Şubat’ta da toplam 74 firmaya ait 99 parti ürün Bakanlığın internet sitesinde yayınlandı.

Bu Haberi Paylaş