BMJ Global Health‘de yayımlanan araştırmaya göre, en çok kulaklık kullanan kesim olan gençlerde, ciddi işitme kayıplarına yol açtığını belirten araştırmacılar, ilerleyen dönemde de milyarlarca insanın duyma yetisini kaybedebileceğini duyurdu.
Sürekli yüksek sese maruz kalmak, ciddi bir tehlike oluşturuyor
Kulaklık kullanımı ve konserler, sürekli yüksek sese maruz bıraktığı için genç yaşlarda duyma yetisinin kaybına sebebp olabiliyor. Bilim insanları, özellikle 12-34 yaş aralığındaki kişilerin kulaklık kullanımında çoğunlukta olduğunu ve bu kullanımın oldukça zararlı bir şekilde olduğunu açıkladı.
Güney Karolina Üniversitesi’nden araştırmacı olan Lauran Dillard, yüksek sese maruz kalmanın duyusal olarak zarar verdiğini ve kulağın çalışma şeklini tehdit ettiğini ortaya koydu. Devamlı olarak yüksek sesli bir şekilde kulaklık kullanımının kulakta kalıcı olan bir hasar yarattığını söyledi.
Yüksek sesle kullanılan kulaklık, konser ortamıyla aynı
Yüksek sesli bir şekilde ayarlanmış akıllı telefon aracılığıyla kulaklıktan dinlenen müzik, 105 desibele kadar çıkabiliyor. Uzmanlar bu desibel yüksekliğinin konser alanlarındaki ses seviyesine denk olduğunu ifade etti.
İşitme kaybını engellemek mümkün
Uzmanlar, işitme kaybı tehlikesinin önüne geçebilmek için, güvenli bir müzik dinleme politikası üzerinde çalışılması ve seslerin insan sağlığı için güvenli bir seviyede olması gerektiğini vurguluyor. Bilim insanları, kulaklık kullanımının engellenmesinden ziyade güvenli bir şekilde kullanımının sağlanması için önlemler alınması gerektiğini ifade ediyor. Kulak çınlaması sorunu yaşayanların, dinledikleri yüksek sesli müziğin kulak sağlığını tehdit etmeye başladığının bir göstergesi olduğu söyleniyor. Akıllı telefonlarda bulunan kulak sağlığını korumaya yönelik özelliklerin kullanılabileceği öneriliyor. Bunun yanı sıra kalıcı bir duyma kaybının önlenmesi için dinleme süresini azaltmak ve sesin kısılması gerekiyor.