Gelen bir son dakika haberine göre; İstanbul’da 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD ve Kandilli’den ise son dakika açıklamaları geldi. İçişleri Bakanlığı’ndan ilk açıklama geldi. Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı sosyal medya hesabından, “İstanbul’da saat 15.07’de 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. An itibariyle olumsuz her hangi bir ihbar ulaşmadı. Geçmiş olsun.” paylaşımını yaptı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya depremin ardından açıklama yaptı.
Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul, bugün öğleden sonra bir depremle sarsıldı. Saat 15.07’de meydana gelen depremin büyüklüğünü AFAD 3.9 olarak açıkladı. Kandilli ise, merkez üssü Sancaktepe-Ümraniye bölgesi olan sarsıntının büyüklüğünü 4.2 olarak verdi.
Deprem, yerin 10 kilometre altında gerçekleşti.
Kuzey Marmara Fay Hattı’na oldukça yakın konumda bulunan İstanbul’da, Eylül 2019’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem paniğe yol açmıştı. Silivri açıklarındaki bölgede daha sonra çok sayıda artçı şok kaydedilmişti.
VALİLİK’TEN İLK AÇIKLAMA
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Güvenlik ve zabıta birimlerimize intikal eden herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır.” mesajını paylaştı.
ANADOLU YAKASINI İKİ KEZ VURDU
Sultanbeyli’de yaşayan bir İstanbul sakini, Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi’nin (EMSC) internet sitesine çok korktuğunu yazdı. Samandıra’daki bir başka İstanbullu ise, “Yer çöktü sanki, iki kez vurdu” ifadesini kullandı.
“YENİ AKTİF FAYLAR DA ORTAYA ÇIKABİLİR”
CNN TÜRK canlı yayınına katılan Deprem Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Güngör, “İstanbul’da her hangi bir noktasında depremin olabileceğini bilmeliyiz. Türkiye’de 550’nin üzerinde aktif fay var. Bu tür depremlerde yeni aktif faylar da ortaya çıkabilir. Bunlardan biri de bu.” dedi.
“Öncü bir deprem mi?” sorusuna yanıt veren Güngör, “Öncü bir deprem demek bilimsel olarak şarlatanlıktır. Bu bunun öncü olduğunu göstermez. Ben buradayım doğa hareket halinde. İstanbul’u depremden nasıl kurtartacağımızı düşünmemiz gerekiyor.” dedi.
TSUNAMİ AÇIKLAMASI
Beklenen büyük depremin deniz değil karada olma ihtimali üzerinde duran ve tsunami olasılığını değerlendiren Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz de NTV’de yaptığı açıklamada, “Evet söz konusu. Bu konuda yapılmış çalışmalar var. Ülkemize baktığımız zaman genelde 6’yı geçen depremlerde bu tür olaylar gerçekleşiyor. Marmara için de böyle bir tehlike var. Daha çok su altında neden olacağı değerlendiriliyor. Marmara Bölgesi ciddi büyük bir depremle karşı karşıyadır.” dedi.