Geçtiğimiz aylarda Avcılar’da Küçükçekmece Gölü kıyısında toplu kuş ölümleri olmuş, sonrasında da bu bölgeye yakın olan Yeşilkent Mahallesi’nde bazı vatandaşlarda Batı Nil Virüsü görülmüştü.
Bu ay ise Beylikdüzü’nde bir korulukta çok sayıda kuşun öldüğü ilçe sakinleri tarafından yetkililere iletildi. Çoğu karga olan bu kuşların çıkardığı sesler ve dışkılarından rahatsız olanlarca zehirlenerek öldürüldüğünü iddia eden vatandaşlar duruma tepki göstermişti.
Kuşların kasıtlı öldürülmesinin teknik olarak mümkün olduğunu ifade eden İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Ancak toplum sağlığı açısından bütün seçenekler düşünülmeli, ölümlerin nedeninin Batı Nil Virüsü veya başka bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Diğer taraftan ilgili kurumlar tespitlerini yapıp açıklama yapıncaya kadar önlemler alınması önemlidir” diye konuştu.
ALINABİLECEK ÖNLEMLER
İlgili kurumların ölü kuşları usulüne uygun olarak derhal toplaması gerektiği konusunda son dakika uyarısında Arslan, “Sokak hayvanlarının bu kuşları yiyerek bulaşmayı artırmasının önüne geçilmelidir” dedi.
Prof. Dr. Murat Arslan, vatandaşlarca alınabilecek önlemleri ise şu şekilde sıraladı:
– Çok sayıda ölü kuş gördüklerinde zaman kaybetmeden Tarım ve Orman il veya ilçe müdürlüklerine haber vermeli veya Alo 174’ü arayarak bilgi vermeliler.
– Hiçbir şekilde kuşlara dokunmamalılar
– Evcil hayvanlarını gezdirenler bir süre bu alanlardan uzak durmalı.
Özellikle çocukların ölü kuşların olduğu bölgelerden uzak tutulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Arslan, “Bu ve benzeri olayların sık sık yaşanacağı dünyanın ve ülkemizin bir gerçeğidir. İnsan eliyle yapılan devasa projeler kuş yollarının değişmesine ve sulak alanların bozulmasına neden olmaktadır. O nedenle daha önce hastalık görülmeyen bölgelerde bazı hastalıkların ilk defa görülmesi olasıdır. Bu durumlara hazırlıklı olmak ve kamuoyunun sıklıkla bilgilendirilmesi toplum sağlığı açısından önemlidir” ifadelerini kullandı.