Katma Değer Vergisi’nde (KDV) artış yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın (a) bendinde kapsamı belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 18’lik KDV yüzde 20’ye yükseltildi. Yüzde 18’lik KDV, temel tüketim ürünü sayılmayan, zorunlu olmayan ve lüks kategorisinde sayılan hizmet ve mallarda uygulanıyor. Bunlara mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler vb giriyor.
Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın (b) bendinde belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8’lik KDV de yüzde 10’a yükseltildi. En yaygın KDV kategorisi olan bu dilim genel tüketim ürünlerinde kullanılıyor ve deterjandan şampuana, kağıt havlu ve tuvalet kağıdından asitli içeceklere yeme içme ürünlerinin tamamı bu kategoride yer alıyor.
Lüks olmayan temel ihtiyaç ürünlerini kapsayan ve KDV dilimi yüzde 1 olan ve buğday unundan üretilen ürünler ile sebze, bazı süt ürünleri ve baklagiller gibi ürünlerin yer aldığı kategoride ise vergi artışı yapılmadığı görüldü.
Noter, pasaport ve vize harçları da yüzde 50 oranında zamlandı
492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.
Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan “Sürücü belgesi harçları” artış kapsamı dışı tutuldu.
Bu arada yurt dışından getirilen telefonların kullanım izin harcı da 20 bin TL’ye yükseltildi. Buna uygulanan ücret şimdiye kadar 6 bin 91 TL’ydi.