Vakaların yeniden tırmanışa geçtiği ülkede spor salonlarında hastalar için yataklar kuruldu. “Çok endişeliyiz” açıklaması yapan DSÖ, Pekin’den aşıları hızlandırmasını istedi.
Koronavirüs pandemisinin başlangıç noktası olarak kabul edilen Çin’de son aylarda vakalarda artış yaşanıyor.
Şanghay’daki Deji Hastanesi, personelinden koronavirüs ile “trajik bir savaşa” hazırlanmalarını istedi.
Hastane, şehrin 25 milyon insanının yarısının yıl sonuna kadar enfekte olmasını bekliyor.
Çin’de koronavirüs uyarısı
Yapılan açıklamada, “Bu yılın Noel, Yeni Yıl Günü ve Yeni Ay Yılı güvensiz olmaya mahkum. Bu trajik savaşta, Büyük Şangay’ın tamamı düşecek. Hastalarımızın hepsi enfekte olacak! Başka seçeneğimiz yok ve kaçamayız” denildi.
Uzmanlar, savunmasız yaşlı nüfusu arasında nispeten düşük tam aşılama oranları göz önüne alındığında, Çin’in gelecek yıl 1 milyondan fazla koronavirüs ölümüyle karşı karşıya kalabileceğini söylüyor.
Spor salonu hastaneye dönüştürüldü
Öte yandan Başkent Pekin’de pandemi devam ederken bir spor salonu hastaneye dönüştürüldü.
Objektiflere yansıyan anlarda, salonda kurulan ve bölmelerle ayrılan yataklar görüntülendi.
DSÖ’den Çin’e çağrı: Aşıları hızlandırın
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de Asya ülkesinde yaşananları endişeyle takip ediyor.
Cenevre merkezli kuruluş, Çin’i artan vakaların ardından aşı uygulamalarını hızlandırmaya çağırdı.
“Artan vakalardan çok endişeliyiz”
Örgüt, ülkedeki şiddetli koronavirüs vakalarındaki artıştan “çok endişeli” olduğunu belirtirken, özellikle savunmasız grupların aşılanmasını istedi.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yoğun bakım ünitelerinde hastalık şiddeti, hastaneye yatışlar ve doluluk oranları hakkında daha fazla verinin sunulmasını istediklerini vurguladı.
“Yoğun bakım ünitelerinin dolu olduğuna dair haberler var”
Yine DSÖ’nün Acil Durumlar Programı Başkanı Mike Ryan, “Hastanelerde ve yoğun bakım ünitelerinde nispeten düşük sayıda vaka rapor ediliyor. Ancak, yoğun bakım ünitelerinin dolduğuna dair haberler var.” dedi.
Pekin’e öneri: mRNA aşılarını kullanın
Ryan, ayrıca DSÖ’nün Çin’i Moderna ve BioNTech’in geliştirdiği mRNA aşılarını ithal etmesi için “teşvik edeceğini” kaydetti.
Financial Times’ın aktardığına göre, Çin, yabancı uyruklular için kullanımlarına yeşil ışık yakmasına rağmen, şimdiye kadar söz konusu aşıları yerel kullanım için onaylanmadı.