Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları ve ortakları, 2018’de başta Türkiye olmak üzere Suriye’ye komşu ülkelerdeki 5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacının desteklenmesi için 4,4 milyar dolarlık yeni fon çağrısı yaptı.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Amin Awad, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Suriye’deki iç savaşın dünyadaki en büyük sığınmacı krizini devam ettirdiğini söyledi.
Uluslararası toplumun Türkiye, Ürdün ve Lübnan’daki sığınmacıların yükünü paylaşması gerektiğinin altını çizen Awad, “Suriye’de siyasi çözümün ufukta olduğunu umduğumuz bir dönemde, ihtiyaç ve zorlukları her geçen yıl artan, yerinden edilmiş Suriyeli aileleri desteklemeye devam etmemiz hayati önem arz ediyor.” diye konuştu.
Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara ilişkin de Awad, “Türkiye 3,3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Bunların yüzde 10’u kampta, diğerleri yerleşim bölgelerinde yaşıyor. Türkiye’nin son 7 yılda Suriyelilere 30 milyar dolar harcadığını duydum. Bizim için en önemlisi başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerin kapılarını bu insanlara açmış olmasıdır.” ifadelerini kullandı.
Awad, Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi komşu ülkelerdeki yaklaşık 5,3 milyon Suriyeli sığınmacının desteklenmesi için “2018 Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planı (3RP)” çerçevesinde BM kuruluşları ve ortakları olarak ihtiyaç duyulan 4,4 milyar dolar fonun karşılanması noktasında uluslararası topluma destek çağrısında bulundu.
Sağlanan fonun Suriyeli sığınmacılara eğitim, sağlık, gıda güvenliği, su ve sanitasyon hizmetlerinde kullanılacağını dile getiren Awad, onlara ev sahipliği yapan 3,9 milyon dolayındaki yerel halkın da fondan destekleneceğini kaydetti.