Bilim adamları ilk kez, ölmekte olan bir yıldızın gezegeni tükettiği anı gözlemlediler. Yutucu yıldız Güneş büyüklüğündeydi ve tüketilen gezegen Jüpiter büyüklüğünde bir gaz deviydi. CNN’e göre , gezegenin yok oluşu Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Harvard Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü’nden bilim adamlarından oluşan bir ekip tarafından gözlemlendi. Güneş kırmızı bir deve dönüştüğünde ve dört iç gezegeni silip süpürdüğünde Dünyamıza ne olacağının kasvetli bir önizlemesi olduğu için olayın önem taşıdığını söylediler.
Gökbilimciler daha önce başka yıldızları böyle bir olaydan önce ve sonra gözlemlerken, Nature’da yayınlanan araştırmaya göre kırlangıcın kendisi ilk kez gözlemlendi .
“Güneş sistemi gezegenlerinin gelecekte Güneş tarafından yutulacağı gerçeği, ilk olarak lisede okuduğum bir şeydi, bu yüzden benzer bir olayı gerçek zamanlı olarak yakalamanın ilk örneğini bulmuş olabileceğimizi fark etmek gerçeküstüydü. MIT’de doktora sonrası araştırmacı olan çalışmanın baş yazarı Kishalay De, CNN’e verdiği demeçte .
Araştırmacılara göre süreç, daha büyük yıldızın yaşlandıkça şiştiğini ve yakıtı bittiğinde orijinal boyutunun bir milyon katına büyüdüğünü ve etrafındaki tüm gezegenleri yuttuğunu görüyor.
Gökbilimciler bunun akkor bir flaş olarak göründüğünü ve ardından gezegeni yutan yıldızın neden olduğunu söyledikleri daha uzun süreli daha soğuk bir sinyal olarak göründüğünü söylediler.
Olay, Aquila takımyıldızında yaklaşık 12.000 ışıkyılı uzaklıkta gerçekleşti ve Bay De bunu 2020’de gözlemledi. Ekibin akkor flaşın ne anlama geldiğini anlaması bir yıl sürdü.
De, “Anlamaya çalıştığımız en önemli kanıtlardan biri, patlamanın patlamadan önce ve sonra toz ürettiğiydi” dedi. “Ancak, gazın soğuması ve toz moleküllerini yoğunlaştırmaya başlaması zaman alıyor.”
Güneş benzeri yıldız yaklaşık 10 milyar yaşındaydı.