Corona virüsün uzun süreli etkileri araştırılmaya devam ediyor, semptomları hafif geçiren hastaların günden güne daha fazla beyin ve sinir sistemine etki eden nörolojik rahatsızlıklar yaşadığını ortaya çıktı. Bunlardan biri de corona virüsün etkisiyle ortaya çıkabileceği düşünülen “Beyin Sisi.”
Beyin sisi, insanların bilişsel işlevlerinde zorlanma yaşadığını gösteriyor ve birçok kronik hastalığa eşlik ediyor. Corona virüsün neden olduğu enfeksiyon sebebiyle oluşan bağışıklık sağlayıcı antikorların yanlışlıkla sinir sistemine saldırmasından ya da hasar gören sinir hücrelerinin birbirlerine yanlış sinyaller göndermesi nedeniyle ortaya çıkmış olabileceği düşünülüyor.
BEYİN SİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Unutkanlık
- Dikkat dağınıklığı
- Konsantrasyon kaybı
- Konuşurken kelime bulmada güçlük
- Düşüncelerini toparlayamamak
- Okuduğunu anlamadan sayfalarca dalıp gitmek
- Önemli konularda karar vermede zorluk
- Başladığı hiçbir işi bitirememek
- 2 işi aynı anda yapamamak
- Mental performans gerektiren her işte zorluk çekmek
BEYİN SİSİ TEDAVİSİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Beyin sisi tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri doğru beslenmedir. Tedavi sürecinde, yaklaşık 3 ay boyunca glutensiz, şekersiz ve süt ürünleri içermeyen bir beslenme programı uygulamak önerilir. Bu özel beslenme programında öncelikli olarak taze sebzeler, meyveler, sağlıklı yağlar olarak zeytinyağı, tereyağı, hindistancevizi yağı gibi seçenekler, ayrıca uygun protein kaynakları, çiğ kuruyemişler ve fermente ürünler önemli bir yer tutmalıdır. Bu beslenme düzeni, beyin sisi semptomlarını hafifletebilmek ve iyileşmeyi desteklemek amacıyla uygulanmalıdır.
Kronik stres varsa psikolojik stresinizi azaltmayı ve daha iyi bir uyku düzenine geçmek için destekler alabilirsiniz. Uykuya dalmakta zorluk varsa melatonin desteği ile beraber, uyumanızı kolaylaştırıcı kediotu, melisa, mercanköşk, anason, sarı kantaron gibi bitkiler faydalı olacaktır.
Fiziksel aktivitenizi arttırarak açık havada yapılacak kısa süreli 20 dakikalık yürüyüşlerin dahi beyin sisine iyi geldiği biliniyor. Hafta sonları açık havada, deniz kenarında, doğada vakit geçirmek de iyi gelecektir.
BEYİN SİSİNİN ALTINDAN ÇEŞİTLİ RAHATSIZLIKLAR ÇIKABİLİYOR
Beyin sisini, kişinin sübjektif olarak kendi zihinsel fonksiyonlarında bir azalma hissetmesi olarak tanımlayabiliriz. Kişiler bu şikâyetle başvurdukları zaman altında başka bir hastalık yatıyor mu diye araştırmalar yapılıyor.
Altından gerçekten çeşitli rahatsızlıklar çıkıyor. Ama her insanın kendi zihinsel yeteneğindeki azalmayı sübjektif olarak algılaması bir hastalık anlamına gelmiyor. Bazen insanların kendilerinden çok yüksek performans beklentileri olabiliyor. Böyle bir durumda, yüksek performans beklentisini karşılayamamak da bir rahatsızlık gibi algılanabiliyor.