Geçen ay, ABD hükümeti ülkedeki corona virüs aşısı üretimini hızlı bir şekilde izlemek için ‘Warp Speed Operasyonu’nu başlattı.
Ayrıntılar şimdiye kadar çok belirsizdi, ancak projede yer alan bir hükümet yetkilisi, Science dergisine bazı açıklamalarda bulundu. Buna göre Trump yönetimi, dünya genelinde sekiz aşının insan deneylerine Temmuz ayında başlayabilmesi için sınırsız fon ve diğer kaynakları sağlamayı planlıyor. Ancak, Çin’de yapılan hiçbir aday aşı değerlendirmeye alınmayacak.
Uluslararası bilim insanlarından oluşan operasyon ekibi Kasım 2020’ye kadar 100 milyon doz aşı üretilmesini umduklarını, 21 Ocak’a kadar ise aşı üretiminin 300 milyon doza çıkabileceğini umut ediyor.
BioWorld’e göre dünyada şu anda geliştirme aşamasında bulunan 105 corona virüs aşısı var. Bunlardan ABD’de Moderna, İngiltere’de Oxford Üniversitesi ve en az 3’ü Çin tarafından geliştiren 8’inin insan deneylerine başladığı biliniyor. Ancak, aşı üreten şirketlerin çoğunluğu yeterli fon, personel ve ekipman bulma konusunda sıkıntı yaşıyor.
8 AŞININ DAHA İNSAN DENEYLERİNE BAŞLAMASI SAĞLANACAK
21 OCAK’TA 300 MİLYON DOZ DAĞITIMA HAZIR OLABİİLİR
Öte yandan, bazı aşı ve sağlık uzmanları, Warp Speed Operasyonu’nun olası aşı adaylarını inceleyen şirketler arasında ortak çabalardan ziyade rekabete yol açacağı konusunda endişe duyuyor.
DÜNYA ÇAPINDA GELİŞTİRİLEN 105 CORONA VİRÜS AŞISI VAR
İsmi açıklanmamak şartıyla Science ile konuşma yetkisi verilen uzman, Warp Speed Operasyonu fikrinin Nisan ayı başında ortaya çıktığını söylerek, “Etrafımıza baktığımızda, kahramanca bir çaba olmadan, aşı üretmek için mevcut çabaların hiçbirinin bizi Ekim, Kasım’a kadar gelebilecek olan ikinci bir dalgadan koruyamayacağını gördük. Bu yüzden süreci hızlandırmak amacıyla bu operasyonu başlattık” dedi.