Binek otomobiller ve insan taşımak amacıyla üretilen diğer motorlu taşıtların vergilendirilmesinde yeni bir dönem başladı. Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sistemine asgari maktu vergi uygulaması eklendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre yeni düzenleme, binek otomobiller için uygulanan mevcut vergi sistemini tamamen değiştirmiyor. Ancak, hesaplanan ÖTV’nin belirlenen alt sınırın altında kalması halinde devreye girecek yeni bir güvence mekanizması oluşturuyor.
Asgari Maktu Vergi Nasıl Uygulanacak?
Mevcut sistemde otomobiller; motor silindir hacmi, motor gücü, emisyon değeri, menzil ve matrah gibi kriterlere göre nispi (oran bazlı) olarak vergilendiriliyor.
Yeni düzenlemeye göre, hesaplanan ÖTV tutarı belirlenen asgari maktu vergi tutarının altında kalırsa, vergi bu alt sınır üzerinden tahsil edilecek. Hesaplanan vergi asgari tutarın üzerinde çıkarsa mevcut sistem aynen uygulanmaya devam edecek.
Binek Otomobiller İçin Alt Sınır 100 Bin Lira
Yeni düzenleme kapsamında binek otomobiller ve aynı kapsamdaki diğer motorlu taşıtlar için asgari maktu ÖTV tutarı 100 bin lira olarak belirlendi.
Elektrikli üç ve dört tekerlekli araçlar ile belirli ATV modellerini kapsayan L sınıfı araçlarda ise elektrik motor gücü 4 kilovat ve üzeri olan modeller için 30 bin lira asgari maktu vergi uygulanacak.
Hangi Araçlar Düzenleme Dışında Kaldı?
Yeni uygulama;
- Elektrik motor gücü 4 kilovatın altında olan L sınıfı araçları,
- İçten yanmalı motora sahip L sınıfı araçları,
- İki tekerlekli motosikletleri,
- Tarım ve ormancılıkta kullanılan T sınıfı traktörleri ile bu gruptaki ATV’leri kapsamıyor.
Bu araçlar mevcut vergilendirme sistemine tabi olmaya devam edecek.
Araç Fiyatlarında Şimdilik Değişiklik Beklenmiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mevcut satış fiyatları üzerinden hesaplanan ÖTV tutarlarının belirlenen asgari maktu vergi sınırlarının üzerinde olduğunu belirterek, düzenlemenin kısa vadede araç fiyatları veya ödenecek vergi miktarında doğrudan bir değişikliğe yol açmasının beklenmediğini açıkladı.
Cumhurbaşkanına Yetki Verildi
Kanunla birlikte Cumhurbaşkanı’na, belirlenen maktu vergi tutarlarını veya yeniden değerleme oranına göre güncellenmiş tutarları, yasal sınırlar içinde 10 katına kadar artırma ya da sıfıra kadar indirme yetkisi de verildi.
Düzenlemenin Amacı Ne?
Düzenlemenin gerekçesinde, uygulamanın mevcut dönemde vergi artışı amacı taşımadığı vurgulandı. Asıl hedefin, otomotiv sektöründe yaşanabilecek fiyat değişimleri ve piyasa koşullarına karşı idarenin daha hızlı müdahale edebilmesini sağlamak olduğu ifade edildi.
Böylece piyasada oluşabilecek rekabet eşitsizliklerinin ve fiyatlama dengesizliklerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

