Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Barış için Şarm El-Şeyh Zirvesi” öncesi Mısır’a hareket ederken dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağı “TUR”, Kızıldeniz üzerinde tur atarak pisti pas geçti. Havadaki 19 dakikalık bekleyişin ardında, diplomatik anlamda tarihi bir hamle vardı.
Radar kayıtlarına göre Erdoğan’ın uçağı Şarm El-Şeyh Havalimanı’na iniş hazırlığı yaparken teknik bir sebeple değil, diplomatik nedenlerle bekledi. Bu süre içinde yürütülen yoğun temaslar sonucunda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun zirveye katılmaması sağlandı.
19 Dakikalık Diplomasi Trafiği
Erdoğan’ın kararlı duruşu sayesinde yalnızca 19 dakika süren diplomasi trafiği, büyük bir diplomatik zaferle sonuçlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağı, Netanyahu’nun zirveye katılmayacağı bilgisinin ardından yeniden rotasını Şarm El-Şeyh’e çevirdi.
Sisi, Erdoğan’ı Kapıda Karşıladı
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Erdoğan’ı kapıda karşıladı ve “Barış için Şarm El-Şeyh Zirvesi”ne katılımından memnuniyet duyduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Netanyahu ile aynı masaya oturmam” tavrı, uluslararası basında geniş yankı buldu. Erdoğan’ın bu kararlı adımı, zirvenin seyrini değiştiren tarihi bir diplomatik hamle olarak kayıtlara geçti.