Medya AlemiMedya AlemiMedya Alemi
  • Medya
  • Gündem
  • Magazin
  • Dizi/TV
  • Teknoloji
  • Kültür/Sanat
  • Yaşam
  • Sağlık
  • Spor
  • Diğer
Haber Profesörden Uyarı: Dijital Çöküş Kapıda!
Paylaş
Font ResizerAaa
Medya AlemiMedya Alemi
Font ResizerAaa
Arama
  • Home
    • Home 5
  • Demos
  • Categories
  • Bookmarks
  • More Foxiz
    • Sitemap
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
Medya Alemi > Gündem > Profesörden Uyarı: Dijital Çöküş Kapıda!
Gündem

Profesörden Uyarı: Dijital Çöküş Kapıda!

“Sosyoloji Profesörü Curran: Dijital Çöküş Kapıda, Yapay Zekâ Kırmızı Alarm Veriyor”

Son Güncelleme 2 Ekim 2025 09:33
2 gün önce
Paylaş
Dijital Ekonomi
Paylaş

Gözetim ağları ve kâr odaklı algoritmalarla çevrili hayatımız, giderek bir siber distopyaya dönüşüyor. Kanada Calgary Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Dean Curran, The Conversation için kaleme aldığı makalede, küresel ölçekte yaklaşan dijital kriz hakkında çarpıcı uyarılarda bulundu.

Curran, “Paranoyak değilsiniz; gerçekten duvarlar üzerinize kapanıyor” diyerek toplumların dijitalleşme sürecinde büyük bir kırılganlık içine sürüklendiğini belirtti.

Kitlesel Çöküşler Kapıda Mı?

Curran’a göre dijitalleşme, toplumları manipülasyona ve kitlesel çöküşlere açık hale getiriyor. Ancak ciddi önlemler ancak büyük bir kriz yaşandıktan sonra gündeme gelebilecek.

Olası bir dijital çöküş; elektrik ve telekomünikasyon altyapısının bir siber saldırıyla çökmesi veya mevcut altyapının saldırılarla işlevsiz hale gelmesiyle ortaya çıkabilir. Curran, 2017’deki WannaCry fidye saldırısı ve geçtiğimiz yıl yaşanan CrowdStrike arızasını, bu kırılganlığın erken sinyalleri olarak gösterdi.

2008 Krizine Benzer Dijital Senaryo

Curran, 2008 küresel ekonomik krizine benzer bir senaryonun dijital dünyada da yaşanabileceğini vurguladı. Ancak bu kez fark, yapay zekâ ekonomisinin şimdiden kırmızı alarm veriyor olması.

“Yapay zekâ mevcut kırılganlıkları hızlandırıyor. Halüsinasyonlar, yanlış bilgi patlaması ve denetimsizlik yeni riskler doğuruyor” ifadelerini kullanan Curran, teknoloji devlerinin kontrolsüz gücüne dikkat çekti.

Dijital Çöküşün Eşiğindeyiz

Curran’a göre asıl sorun, dijital ekonomiyi denetlemesi gereken kurumların sessizliği. Teknoloji şirketleri, herhangi bir denetim olmadan insanların evlerinde, kişisel verilerinde ve iş hayatlarında deney yapabiliyor.

Uzman, karar vericiler büyük bir şokla sarsılana kadar toplumların “dijital çöküşün eşiğinde” beklemek zorunda kalacağını söyledi.

Los Angeles’ta İsyan Büyüyor! Askerler Sokaklarda, Trump’tan Sert Uyarı!
AB ‘stres çarkını’ tehlikeli ürünler listesine aldı
Öğrencilerden YÖK Protestosu!
AP’den terör örgütlerine yasak
İstanbul’un Göbeğinde Fuhuş Pazarlığı!
EtiketlerDijital ÇöküşDijital Ekonomi ÇöküşDijital KrizSiber DistopyaSiber Saldırı TehlikesiYapay Zekâ Riskleri
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn
Önceki Haber Ayşe Barım Menajer Ayşe Barım Hakkındaki Davada Tahliye Kararı!
Sonraki Haber Uçan Araba Yerli Uçan Araba AirCar Ön Siparişe Açıldı: Teslimatlar 2027’de Başlıyor!
Evcil Hayvan Sahipleri
Evcil Hayvanlar Stresi Azaltıyor: Sahiplerinin %58’i Sarılmayı Tercih Ediyor!
Diğer
Bilinç Transferi
Bilinç Aktarımı Mümkün Mü? Oxford Raporuna Göre Üç Büyük Engel!
Diğer
Kardeşler
Alfred Adler’in Doğum Sırası Teorisi: Kişilik Üzerindeki Etkileri!
Diğer
Kolejen
Kolajen Takviyeleri Gerçekten İşe Yarıyor mu? Uzmanlar Ne Diyor, Kullanıcılar Ne Hissediyor?
Diğer
Uykusuzluk
Uykusuzlukla Mücadele: Daha Hızlı Uykuya Dalmak İçin Bilim Destekli 6 İlginç Yöntem!..
Diğer
Medya AlemiMedya Alemi
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise