Kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği gibi ciddi kardiyovasküler rahatsızlıkların “hiçbir belirti vermeden” geliştiği inancı, Güney Kore ve ABD’de yapılan geniş çaplı bir araştırmayla çürütüldü. Araştırmaya göre, bu tür hastalıklardan önce neredeyse her zaman yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, yüksek kan şekeri ya da sigara kullanımı gibi önemli uyarı işaretleri bulunuyor.
*20 Yıllık Takip, 9 Milyon Kayıt
Yonsei Üniversitesi’nin öncülüğünde yürütülen ve hakemli tıp dergisi JACC’de yayımlanan çalışmada, Güney Kore’den 9 milyondan fazla, ABD’den ise yaklaşık 7 bin bireyin sağlık verileri incelendi. Katılımcıların sağlık durumları ortalama 20 yıl boyunca takip edildi.
Araştırmacılar, katılımcıların kalp krizi, felç veya kalp yetmezliği yaşamadan önce şu dört temel risk faktörünü taşıyıp taşımadıklarını analiz etti:
Yüksek tansiyon
Yüksek kolesterol
Yüksek kan şekeri
Sigara kullanımı
** %99’unda En Az Bir Risk Faktörü Mevcut
Sonuçlar dikkat çekici: Kalp krizi, felç ya da kalp yetmezliği geçiren bireylerin %99’unda en az bir, %93’ünde ise iki ya da daha fazla risk faktörü, hastalık öncesi dönemde ideal seviyelerin dışında seyrediyordu.
Özellikle yüksek tansiyon, en yaygın risk faktörü olarak öne çıktı. Güney Koreli hastaların %95’inden fazlası ve Amerikalı hastaların %93’ünden fazlası, kalp hastalığı gelişmeden önce yüksek tansiyon sorunu yaşıyordu.
** Kadınlar da Risk Altında
60 yaş altı kadınlar, genellikle en düşük risk grubunda yer alsa da bu araştırmada onların da büyük çoğunluğunda (%95’ten fazla) en az bir risk faktörünün bulunduğu tespit edildi.
**”Rotamızı Kaybetmeyelim”
Çalışmanın ABD’li yazarlarından Dr. Philip Greenland, “Bu bulgular, kalp hastalıklarının neredeyse tamamının değiştirilebilir risk faktörleriyle ilişkili olduğunu çok net bir şekilde ortaya koyuyor” diyerek, araştırmaların nadir veya genetik faktörlere yoğunlaşmaktansa, mevcut ve müdahale edilebilir risklerin kontrolüne odaklanması gerektiğini vurguladı.