Medya AlemiMedya AlemiMedya Alemi
  • Medya
  • Gündem
  • Magazin
  • Dizi/TV
  • Teknoloji
  • Kültür/Sanat
  • Yaşam
  • Sağlık
  • Spor
  • Diğer
Haber Alaeddin Yavaşça’ya saygı konseri düzenlendi
Paylaş
Font ResizerAaa
Medya AlemiMedya Alemi
Font ResizerAaa
Arama
  • Home
    • Home 5
  • Demos
  • Categories
  • Bookmarks
  • More Foxiz
    • Sitemap
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
Medya Alemi > Kültür/Sanat > Alaeddin Yavaşça’ya saygı konseri düzenlendi
Kültür/Sanat

Alaeddin Yavaşça’ya saygı konseri düzenlendi

Son Güncelleme 4 Nisan 2018 11:49
8 yıl önce
Paylaş
Paylaş

İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mavi Salon Konserleri etkinliği kapsamında klasik Türk müziği sanatçısı Alaeddin Yavaşça’ya saygı konseri düzenledi.

Üniversitenin rektörlük binasında gerçekleşen konserin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, bu tür saygı konserlerinin her ay düzenli olarak gerçekleştirileceğini belirterek, “Bu ayki faaliyetimizi Alaeddin Yavaşça hocamızın anısına ve ona saygı olarak tertip edelim istedik. 

Kıymetli hocamız da burada olacaktı ama bugün beklenmedik bir rahatsızlık geçirdi. İnşallah yakın zamanda sıhhatine kavuşur.” dedi.

Sanatçı Münip Utandı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yorumladığı her şarkının bir hikayesinin olduğunu ve hikayelerini Yavaşça’nın kendisinden dinlediğini ifade etti.
Yavaşça”nın her formda eserlere imza attığına dikkati çeken Utandı, “Bir ara nağme üstadıdır.

Dede Efendi, Ebubekir Ağa, Şevki Bey’ler ve o devrin önemli isimleri hep ara nağmesiz bestelemiştir eserleri. Onlara uygun ara nağmeler yapmıştır. Bugünlere gelmesinde çok önemli bir etkendir.” diye konuştu.

Münip Utandı, Yavaşça’nın ömrüne çok fazla eser sığdırdığını ve büyük hizmetleri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bizim pirimiz, üstadımız, yol göstericimiz. Bence çok önemli bir köprüdür Alaeddin Yavaşça. Bugün Alaeddin Bey olmasaydı belki Münir Nurettin Selçuk ve daha eski bestekarları tanımak, yaşatmak mümkün olmazdı. Ben onun öğrencisi değilim ama onları dinleyerek, onlardan feyz alarak ve o üslupla, o tavırla okudum. Onlar bizim yol göstericilerimiz ve bizim için çok önemli icracılardır. Biz o yolda yürümeye gayret ediyoruz. Çünkü gelecek nesillere doğru taşımak gerekiyor bu mirası. Hocalarımızdan nasıl gördüysek biz de öğrencilerimize öyle öğretiyoruz.”

“Yavaşça klasik musikinin çok önemli bir temsilcisi”

Klasik Türk müziği sanatçısı Melihat Gülses de Yavaşça’yı başının tacı olarak gördüğünü aktararak, şu bilgileri verdi:

“Benim için hayatımdaki en önemli mihenk taşlarından biri Bekir Sıtkı Sezgin’dir, diğeri ise Alaeddin Yavaşça’dır. Sanatçı olarak, müziği kendisinden çok doğru bir şekilde öğrendik. Klasik musikinin çok önemli bir temsilcisi. Belki de en önemlisi ve son kalan temsilcisi diyebilirim. İnsan olarak, bir sanatçının duruşu olarak çok şey öğretti. Şefliği, hocalığı, bestekarlığı, saymakla bitmeyecek kadar meziyetleri olan bir insan. 92 yaşını bitirdi. Hocamıza sağlıklı, uzun ömürler diliyoruz. Onun talebesi olmaktan da gurur duyuyorum”

Konserde orkestra ve koronun şefliğini üstlenen Gönül Paçacı ise Alaeddin Yavaşça’nın yaşayan geleneğin son halkası olduğuna dikkati çekerek, “O, hepimizin hocası. Onun varlığı aslında toplumsal hafızamız için çok önemli. Bestekarlığı zaten malum. O meşk silsilesinin devamı olarak, görgüsüyle, yaşıyla ve duruşuyla çok önemli bir bestekar. Gerçekten toplumun her katmanında toplum zihninde yaşıyor. Biz de elimizden geldiği kadar onun klasiklerini, bilinmeyen eserlerini, son dönem eserlerini icra ederek bu vazifeyi, aktarımı sürdürmeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Konserde Münip Utandı “Kimseyi Böyle Perişan Etme Allah’ım Yeter”, “Ne Günah Etse Açılmaz İki Gönlün Arası” ve “Boğaziçi Şen Gönüller Yatağı” adlı eserleri, Melihat Gülses ise “Hatıralar”, “Akşam Kanayan Güllere Batmış Gökyüzü” ve “Ne Bildim Kıymetin Ne Bildin Kıymetim” adlı eserleri yorumladı.

‘Ailecek Şaşkınız’ filminin galası yapıldı
Ankara’da Nerelerde Eğlenilir?
Kurtulmuş’tan Türk Dizilerinin Suudi Arabistan’da Yayından Kaldırılmasına Tepki!
Tiyatro Severlere Müjde Online Erişime Açılıyor!
Ayla Filminin Yapımcısı Festivalden çekildi, kriz çıktı.
EtiketlerAlaeddin Yavaşçaİstanbul Üniversitesi
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn
Önceki Haber THY Avrupa Ligi’nde son hafta heyecanı
Sonraki Haber Hayvan haklarını ihlal edenlere 2 milyon 246 bin lira ceza
Kadın Depresyon
Araştırma: Psikiyatrik Rahatsızlığı Olanlar Benzer Eşleri Seçiyor!
Diğer
Tuvalet
Uzmanlar Açıkladı: Günde Kaç Kez Tuvalete Gitmek Normal?
Diğer
Fare
Farelerin Yüz İfadeleri Beyinlerini Ele Verdi: Zihinsel Mahremiyet Tartışmaları Başladı!
Diğer
Evcil Hayvan Sahipleri
Evcil Hayvanlar Stresi Azaltıyor: Sahiplerinin %58’i Sarılmayı Tercih Ediyor!
Diğer
Bilinç Transferi
Bilinç Aktarımı Mümkün Mü? Oxford Raporuna Göre Üç Büyük Engel!
Diğer
Medya AlemiMedya Alemi
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise