Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD), İçisleri Bakanlığı tarafından geçici olarak görevden alınan Genel Başkan Oğuz Tongsir‘in yerine, İstanbul Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan‘ın kayyum olarak atandığını duyurdu.
Derneğin yönetim kurulundan yapılan açıklamada, “Anadolu’dan üyelerimizi genel kurula getirdiği için İçişleri Bakanlığı tarafından geçici olarak görevden alınan genel başkanımız Oğuz Tongsir’in yerine İstanbul Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan atanmıştır. Kayyum bugün saat 14.30’dan itibaren TSYD Genel Merkezi’nde göreve başlayacaktır. Üyelerimize duyurulur.” ifadeleri kullanıldı.
ÜNAL KILIÇARSLAN KİMDİR?
İçişleri, Gençlik ve Spor, Ticaret Bakanlıkları’nda önemli görevlerde bulunan Ünal Kılıçarslan, çeşitli kamu kurumlarında uzun yıllar boyunca hizmet vermiştir.
Ünal Kılıçarslan, İçişleri Bakanlığı bünyesinde Marmara Limanı, Ambarlı Limanı ve Zeytinburnu Limanı Mülki İdare Amirliklerinde görev almıştır. Bu görevlerde, limanların düzenli işlemesi ve güvenliğinden sorumlu olmuştur.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda da önemli görevler üstlenen Kılıçarslan, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Spor Federasyonu Başkanlıkları, Kredi ve Yurtlar Kurumu İstanbul Bölge Müdürlüğü gibi birçok alanda hizmet vermiştir. Ayrıca, öğrenci yurtları ve gençlik kamplarının düzenlenmesinde de önemli roller üstlenmiştir.
Ticaret Bakanlığı’nda İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Kılıçarslan, burada Disiplin Kurulu Başkanlığı yapmış ve çeşitli tasfiye müdürlüklerinde de sorumluluk almıştır. Bu görevler sırasında gümrük işlemlerinin düzenli ve verimli şekilde yürütülmesini sağladı.
TSYD’DE NE OLMUŞTU?
Türkiye Spor Yazarları Derneği’nde eylül ayında yaşanan bir skandal tepkilere neden olmuştu. TSYD Üyesi Kameraman Mehmet İzmirlioğlu, çocukları ve eşi ile derneğin İstanbul Levent’teki havuzuna giderken eşinin başörtülü olması nedeniyle içeriye girmesine izin verilmedi. Sadece çocukların havuza gireceğini ve eşinin havuza girmeden kenarda oturacağını söylemesine rağmen görevliler, Mehmet İzmirlioğlu ve ailesini kapalı havuza yönlendirdi.
TONGSİR: İSTEDİĞİN YERE ŞİKAYET EDEBİLİRSİN
Bunu kabul etmeyen İzmirlioğlu, TSYD Başkanı Oğuz Tongsir’le görüştü. Başkan Tongsir, havuzun dernek tarafından işletildiğini ve kurallara göre yönetildiğini söyledi. İzmirlioğlu bu durumu şikâyet edeceğini söyleyince Tongsir bu kez “İstediğin yere şikâyet edebilirsin, elinden geleni de ardına koyma” yanıtını verdi.
Yaşanan olayın üyeler tarafından duyulmasının ardından derneğe binlerce telefon ve mesaj gelirken, daha önceden de farklı gazetecilerin başına benzer saygısızlığın yapıldığı öğrenildi. Tüzükte böyle bir ayrımcı maddenin olmadığı ve tamamen başkan Tongsir’in kişisel kararı ile bu durumun yaşandığı da belirlendi.
OĞUZ TONGSİR GÖREVDEN ALINDI
Yaşanan bu skandalın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında soruşturma başlatılan Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Başkanı Oğuz Tongsir, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı.
“SEÇİMLE GELDİM, SEÇİMLE GİDERİM” DEMİŞTİ
Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Başkanı Oğuz Tongsir, görevden uzaklaştırılması ve derneğe kayyum atanmasıyla ilgili daha önce bir açıklama yapmıştı.
Oğuz Tongsir’in geçtiğimiz ay Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:
“Görevden alınmamın sebebi Anadolu’dan gelen oy kullanacak arkadaşları kendim seçmem. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Senelerdir bu dernekte herkes genel başkan tarafından buraya davet edilir ve hepsi gelir oylarını kullanırlar. Genel kurula katılacak kişileri biz tespit etmeyiz. Şubelerimiz tespit eder ona göre gelirler oylarını kullanırlar. Benim asla böyle bir şey yapmam mümkün değil. Şubedeki arkadaşlarımız böyle bir şeyin yapılmasını asla kabul etmezler. Gazetecilerin oyu satılık değildir. Öyle suçlamalarla karşı karşıyayım, inanamazsınız.
Trafik cezalarını bile benim ödenmem isteniyor. Derneğin araçlarını kullanan arkadaşlar var. Buraya başka arkadaşların yediği cezaları benim ödenmem isteniyor. Rakamın bir önemi yok. Bu yanlış bir şeydir. Burada üstüme geldiğinin en önemli kanıtlarından birisidir. Hepsini mahkemelerde görüşeceğiz. TSYD’de bir gelenek vardır. Biz ziyarete gittiğimiz devlet büyüklerine mutlaka hediye götürürüz, bir anı olsun diye. İçişleri Bakanlığı bana bu hediyelerin karşılığında belge aldınız mı diye sordular. Bu hediyeleri verirken bir belge almamız gerekiyormuş. Faturaları, belgeleri var. Denetlemeye gelen kişi, ‘Bu hediyelerin karşısında bir imza aldınız mı?’ diye soruyor. Gittiğimiz ve ziyaret ettiğimiz devlet büyüklerinden imza ya da belge almamızı istiyorlar. Böyle bir şey mümkün mü?
Ben dernek başkanlığından alındım. 699 oyla bu seçime katılmıştık. 499 oy almıştım. Yani yüzde 77. 1000 kişi katılsaydı bu seçime daha fazla oy alırdım. Sayın Cumhurbaşkanımızın bir lafı var. Seçimle gelen, seçimle gider. Ben seçimle geldim. Bu görevden alınmam demokratik değildir. Seçimle geldim, seçimle giderim. Bunun adı operasyondur.”
OĞUZ TONGSİR KİMDİR?
Oğuz Tongsir, spor yazarlığına 1972 yılında Milliyet gazetesinde başladı. Güneş ve Hürriyet gazetelerinde spor şefliği yaptı. Özel televizyonların açılmasıyla HBB’de spor müdürlüğü yaptı ve Kanal 6, Kanal D ve Show TV’de çalıştı. Lig TV’nin kuruluşunda yer aldı ve TRT’de program sundu.
2015 yılında Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Genel Başkanlığına seçildi. Fransızca ve İngilizce biliyor.
KAYYIM VEYA KAYYUM NEDİR?
Kayyım veya kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimselere denir. Arapça kama (durmak) kökünden gelir ve kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden türemiştir.
Kayyum olarak atanan kişi “kamu görevlisi” sayılır. Kayyum, genellikle ilgili yerleşim biriminin en yüksek mal memurudur. Bu nedenle genellikle illerde defterdar, ilçelerde ise mal müdürü kayyum görevlerini yürütür. Kayyumluk ile ilgili şikayet ve başvurular varsa kayyum müdürlüklerine, yoksa mal müdürlüklerine veya defterdarlıklara yapılır.
KAYYUM TÜRLERİ
Kanuni kayyum
İş veya mal sahibinin rızasına bakılmaksızın, yasalarda belirtilen durumlarda tayin edilen kayyumdur.
Suç şüphesiyle kayyum tayini
Yasalarda belirtilen belirli suçları işlemekte olduğu konusunda kuvvetli şüphe bulunan şirketlere kovuşturma sürecinde kayyum atanabilir. Bu suçlar: Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, yasaklı madde ticareti, kalpazanlık, kumar oynatma, zimmete mal ve para geçirme, kara para aklama, silahlı örgüt kurma, silah kaçakçılığı, casusluk, kaçakçılık ile kültür ve tabiat varlıklarına karşı işlenen bazı suçlardır.
İflasın ertelenmesi
İlgili mahkemenin, iflasın ertelenmesi talebi üzerine kayyum atamasıdır. Kayyum; şirketin faaliyetlerinin sürdürülmesi, işlerinin devam ettirilmesi, şirket mal varlığının korunması, şirketin iyileştirilmesi konularında şirketin yönetimi ve gözetimini sağlar ve bu sayede şirketin ve hissedarların yanı sıra şirket alacaklılarının da menfaatlerini korur.
Gaiplik durumu
Gaiplik (kayıplık), bir kimsenin sağ olup olmadığının bilinememesi veya yaşadığı yerin bulunamaması durumudur. Örneğin bir miras açıklandığına mirasçılardan biri bulunamıyorsa ve devletin menfaati söz konusuysa, mirasçının yerine kayyum atanabilir.
İhtiyari kayyum
Kendisinde ihtiyari hacir (kısıt) durumu bulunan reşit bir kimseye, kendi isteği üzerine atanan kayyumdır. İhtiyari hacire örnek olarak engellilik, ihtiyarlık ya da tecrübesizlik verilebilir.