Usta yönetmen Şerif Gören 80 yaşında hayatını kaybetti. 22 Kasım’da evde merdivenden düşerek başını yere çarpan Gören, tedavi edilerek kaldırılarak entübe edilmişti. Cannes Film Festivali’nde ödüllü Yol filmi başta olmak üzere Yılanların Öcü, Derman, Umut ve Katırcılar gibi yapımlarla kayıtlı usta yönetmen Şerif Gören’in bugün yaşadığı kaybın kaybolduğu açıklandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; “Türk sinemasına muhteşem eserler kazandıran, usta yönetmen Şerif Gören’in vefatını derin bir üzüntüyle öğrenen. Sanat dünyamızda ayrılan eşsiz iz ve emekleri daima hatırlanacaktır. Merhuma Allah’tan rahmet, ailelerine, sevenlerine ve sinema camiamıza başsağlığıyla.” ifadelerine yer verildi.
UNUTULMAZ FİLMLERİN USTA YÖNETMENİ
14 Ekim 1944 tarihinde Yunanistan’ın İskeçe ülkesinde doğan Şerif Gören, 1956 yılında dönemin cumhurbaşkanı Celâl Bayar adına bir bursu kazanarak Türkiye’ye geldi ve İstanbul Erkek Lisesi’nde okula başladı. Daha sonra bir kodlama, Hürrem Erman’ın sahibi olduğu Erman Film Stüdyosu’nda kurgucu olarak iş buldu. Sinemayla ilişkisi 18 yaşında, 1962 yılında bu tesadüfle başladı.
YILDIZLARLA ÇALIŞTI
Gören, 1966’dan itibaren Yılmaz Güney ile çalışmaya başladı. Bu dönemden itibaren Güney ile birlikte senaryo denemelerine başladı ve uzun bir süre Güney’in katılımıyla çalıştı. 1970 yılında Yılmaz Güney’in çevirdiği Canlı Hedef filminde yönetmenlik yaptı. 1971 yılında İbret, Kaçaklar, Vurguncular gibi Yılmaz Güney yapımı olan filmlerin yönetmenliğini üstlendi. Gören’in yönetmen olarak imza attığı ilk önemli film ise, 1974’te senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı endişe filmi oldu. Bu film 1975 yılında 12. Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film seçildi ve Gören’e En İyi Yönetmen, Yılmaz Güney’e ise En İyi Senaryo seçeneği getirildi.
Daha sonraki yıllarda Gören; Köprü (1975) , Deprem (1976) ve Nehir (1977) gibi filmler çekildi. 1981 yılında çekilen, senaryosunu Yılmaz Güney’in hapishanede yazdığı ve Gören’in Güney ile birlikte yönettiği, onun direktifleri tarafından yönetilen Yol filmi, 1982’deki Cannes Film Festivali’nde “En İyi Film”de yer alan Altın Palmiye kazandı ve bu ödülü kazanan ilk Türk filmi oldu. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi önemli oyuncularla politik dram türünde bu film, anlatımı ve konusuyla hâlen Türk sinemasının en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Gören, Yol filminin ardından yeni çalışmalar yaptı. Sinemanın son döneminde Tomruk (1982), Derman (1983), Kurbağalar (1985), Yılanların Öcü (1985), Sen Türkülerini Söyle (1986) gibi önemli filmler dikkat çekti. 1988’de Polizei’yi ve 1990’da Abuk Sabuk 1 Filmi’ni çeken filmlerin başrolünde Kemal Sunal vardı. 1993 yılında Amerikalı filmin çekildiğini, ardından bir daha film çekilmeyeceğini açıkladı. Neden olarak da bu filmin yeterince ilgi görmediğini gösteren Gören, sinema dilinin toplumla uyuşmadığını belirtti.
DİZİ VE KISA FİLM YÖNETMENLİĞİ DE YAPTI
Amerikan filminin ardından sinemadan uzak kalsa da, son dönemlerde Serseri Aşıklar (2003) , Kırık Ayna (2002-03) ve Ahh İstanbul (2006) adlı dizileri yönetti. 2008 yılında babasına ithaf yapan İskeçe 1955 adlı kısa bir film çekti; Ancak filmin kesilmesinden kısa bir süre önce kaybettiği vefat etmesiyle bu filmi babasına izletmedi.
Gören, 2011 yılında Ay Büyürken Uyuyamam filmiyle uzun bir aradan sonra sinemaya geri döndü. Senaryosunu da yazdığı bu film, kariyerinin son filmi oldu. Son film genel olarak olumsuz eleştiriler aldı ve beğenilmedi. Hatta 2011’in bazı bölümlerinde en kötü filmlerden biri olarak görüldü.
Şerif Gören’in yaşamı ve sineması, Ali Karadoğan’ın 2005 yılında Phoenix Yayınları’ndan çıkan Film Çeviriyorum Abi: Şerif Gören Sinemasında Öykü Söylem ve Tematik Yapı adı = = = incelendi.
Bir dönem Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin jüri başkanlığını yapan Gören, festivalin gitgide film şirketlerinin merkezine girdiği ve özgünlüğünü kaybettiği için 2007 yılında bu görevinden istifa etti.