Gökyüzünde yaşanan önemli olaylardan biri olan Güneş Tutulması, birçok kişi tarafından merak ediliyor. 2022 yılındaki iki Güneş tutulmasından biri 30 Nisan tarihinde gerçekleşti. İkinci tutulması ise 25 Ekim tarihinde yani önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Parçalı güneş tutulması denilen bu tutulmada Ay, Güneş yüzeyinin yüzde 50’sini kapatacak. Gündüz saatlerinde gerçekleşecek bu tutulma sebebiyle hava açık olduğu takdirde, tutulma anları ile birlikte havada kararma yaşanacak.
Güneş tutulması saat kaçta başlayacak?
Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 arasında yaşanması bekleniyor. Meydana gelecek bu tutulmanın maksimum evresi saat 13.50’de gerçekleşecek ve bu evrede Güneş diskinin yaklaşık yüzde 50’si örtülecek.
Güneş tutulması hangi ülkelerde gözlemlenecek? Türkiye’den gözlemlenebilecek mi?
Güneş tutulması, İzlanda, Avrupa, Kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan, Batı Çin’den gözlenebilecek. Aynı zamanda ülkemizde de hava durumunun açık olmasıyla beraber takip edilebilecek.
Güneş tutulmasına çıplak gözle bakmak sakıncalı mı?
TUG Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, konuya ilişkin yaptığı açıklama da Güneş tutulmasının kesinlikle çıplak göz ile doğrudan bakılmaması gerektiğini vurguladı. Özışık “Çünkü Güneş’in yaklaşık yüzde 50’si kapanacak ve geri kalan ışık göz için doğrudan zararlı. Özel güneş filtreleri veya tutulma gözlükleri ile daha önceki Güneş tutulmalarından ellerinde gözlüğü olanlar, bu tutulmayı izleyebilir. Fakat kesinlikle bir teleskobu, bir kamerayı veya merceği oraya doğrultup, bakmak kalıcı körlüğe sebep olur” dedi.
Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak ise yeterli olmamaktadır. Tutulmayı izlemeyi bekleyen gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmaları gerekmektedir. Bunlar mevcut değilse, güneş ışığını bir yüzeye yansıtmak için iğne deliği projektörü kullanmak da başka bir sağlıklı gözlem yöntemi olacaktır.
Güneş tutulmasının etkileri neler olacak?
Astrologlar, tutulmaların doğa olaylarını da etkilediğini düşünüyor. 25 Ekim’deki güneş tutulmasında depremlere vurgu yapılması gerektiğini söyleyen astrologlar, Boğa-Akrep hattı üzerinde gerçekleşen tutulmaların toprağın genel olarak hareketlenmesini, doğanın kendini yenileme arzusunu, bununla birlikte volkanik hareketleri, maden patlamalarını tetikleyebileceğini düşünüyor.
Ancak uzmanlar, Güneş tutulması konusu tekrar gündeme gelince tutulma ile deprem arasında herhangi bir ilişki olmadığına dikkat çekti. İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, “11 Ağustos 1999’daki tutulmadan 6 gün sonra Kocaeli depreminin oluşması üzerinden felaket yorumu yapanlar diğer 23 tutulma sonrası neden deprem olmadığı konusunda bir açıklama yapamıyorlar” dedi.
Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış da konuya ilişkin yaptığı açıklama da tutulma ve deprem arasında herhangi bir bağlantı olmadığının altını çizdi.
30 Nisan Güneş tutulmasında neler yaşandı?
Astrolog Seyran Ataklı, 30 Nisan’da gerçekleşen Güneş tutulmasına ilişkin yaptığı açıklamalarda, “Rusya- Ukrayna savaşına dair barış sinyalleri verilse de 2023 Ocak dönemine kadar sular durulmayabilir. Hava muhalefetleri, büyük uçak kazaları meydana gelebilir.” demişti. Ataklı, aynı zamanda “Mecliste yeni yasalar, halkın ekonomik koşullarına karşı gelecek kaygısı, muhalefet- iktidar partisi liderlerinin önemli açıklamaları, tartışmaları, eğlence ve sanat sektörüyle ilgili koşulların yeniden düzenlenmesi, gergin koşulları ortaya çıkartabilir.” ifadelerini de kullanmıştı.