Geleneksel hale gelen ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali, Afyonkarahisar’dan 6 Ekim’de yola çıkacak olan TÜRSAB Gastronomi Treni ile yeni bir renk kazanırken turizme de canlılık katmaya hazırlanıyor. 7-9 Ekim tarihleri arasında Afyonkarahisar Motor Sporları Merkezi’nde gerçekleşecek olan festivalde Gastronomi Treni, TÜRSAB ve Afyonkarahisar Belediyesi iş birliğiyle ilk defa yerini alıyor.
Dünyanın sayılı mutfakları arasında bulunan Türk mutfağı, zenginliği ile ülkemiz için turistik açıdan da büyük bir değer. Türk mutfağının belli başlı lezzet duraklarından biri olan ve gastronomi alanında Unesco’nun Yaratıcı Şehirler Ağında yer alan Afyonkarahisar ise, Türkiye’nin 3, dünyanın 49 gastronomi şehrinden biri. Afyonkarahisar’ın özgün lezzetlerini tanıtmak üzere düzenlenen Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali’nde yöresel yemekler ve coğrafi işaretli ürünler sunulurken, Türk mutfak kültürünün felsefi derinliği de katılımcılara yeniden hatırlatılıyor. Festival’in bu yılki teması; “Bizim mutfağımızda önce insan pişer.” Kültürümüzün taşıdığı hikmetin ve özlü değerlerin, Türk mutfağının özelliklerinde yansıdığını ifade eden bu tema, festivali daha da anlamlı kılıyor.
IV. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali’nin önemli konukları arasında, dünyanın 20 farklı ülkesinden 50’nin üzerinde gastronomi profesyoneli, ayrıca 20 ülkenin büyükelçileri, tur operatörleri, yemek yazarları ve sosyal medyanın ünlü isimleri bulunuyor. Üç gün süresince, 100’ün üzerinde farklı etkinliğe ev sahipliği yapacak olan festivali,150 binden fazla konuğun ziyaret etmesi bekleniyor.
Yoğun programı içerisinde bu yılki festivalin en özel etkinliği, şüphesiz Gastronomi Treni… 6 Ekim’de Ali Çetinkaya Tren Garı’ndan hareket edecek olan Gastronomi Treni’nin yolculuğunu, Tınaztepe-Sandıklı güzergahını takip ederek Dinar İstasyonu’nda tamamlaması planlanıyor. Gastronomi Treni’nde birbirinden nefis yöresel lezzetler, uzman rehberler tarafından yöreye özgü anlatımlarla tanıtılacak. Yolculuk boyunca, Kocatepe ve Tınaztepe başta olmak üzere Afyonkarahisar’ın tarihi ve kültürel güzelliklerine dair bilgiler de konuklarla paylaşılacak. Gastronomi Treni’nin Dinar İstasyonu’nda tamamlayacağı yolculuk, Dinar Suçıkan Mağarası gezildikten sonra karayolu ile Sandıklı’ya devam ederek Afyonkarahisar’a dönüşle son bulacak.
IV. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali, Afyonkarahisar’ı tarihi ve kültürel değerleriyle tanımak, eşsiz lezzetlerini keşfetmek ve unutulmaz bir zaman dilimi geçirmek isteyenlere, özellikle Gastronomi Treni sayesinde harika bir fırsat sunuyor. Gelin, “Bizim mutfağımızda önce insan pişer.” diyen bir kültürün insanı nasıl zenginleştirdiğine, hayata nasıl lezzet kattığına siz de tanıklık edin.