Yatırım için verilen kredilerin döviz olarak “stoklandığını” savunmasıyla eleştiri alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, kredi kullanımının “güçlü ve yaygın bir şekilde gerçekleştirdiğini” söyledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise firmaların yüzde 30 ila 50 arasında faiz ile kredi bulabildiğini, bazılarınınsa bunu dahi bulamadığını dile getirdi.
Kavcıoğlu, TOBB Sektör Meclisleri müşterek toplantısına katıldı.
“Ben 30 yılı aşkın bir bankacı olarak reel sektörle iç içe olarak reel sektöre hizmet ettim. Bu sebeple Reel sektörle aramıza hiç kimse giremez” diyen TCMB Başkanı, şunları kaydetti:
Bunun ispatı şudur: Ben Merkez Bankası Başkanı olduktan sonra 20 milyar dolarlık reeskont limitini 30 milyar dolara çıkardık. Vadeyi 1 yıla yaydık faizleri düşürdük tabana yaygın bir şekilde kullanımını sağladık. Bugün böyle avantajlı bir kredinin hala talep görmesi çok doğal. Onun için biz de bu limitin 10 milyar dolarını kamu ve özel bankalara açtık, limitleri verdik. Size ve bize hepimize düşen görev bu kredinin hedefli olarak en sağlıklı bir şekilde doğru yerlere doğru firmalara ulaşmasıdır. Bizim çabamız budur. Bunda da kısmen başarılı olduk.
Kavcıoğlu, “Sağlanan kredilerin rekor artış gösterdiği bu dönemde krediye erişim, kredi kullanan firma sayılarına da yansıyacak ölçüde güçlü ve yaygın şekilde gerçekleşmiştir” şeklindeki görüşünü savunurken TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada bu görüşe katılmadığını ifade eden cümleler kurdu.
“Her ilçemizden gelen şikayetler arttı”
Hisarcıklıoğlu, “Son dönemde, finansmana ulaşım zorlaşmış, her il ve ilçemizdeki firmalarımızdan bu yönde gelen şikâyetler artmıştır. En büyük sıkıntıyı da; en fazla gözetilmesi gereken küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz yaşamaktadır. Kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra, kredi limitlerinin reel olarak daraltıldığı ve kullanımda sıkıntılar yaşandığı iletilmektedir” ifadelerini kullandı.
“Bazı bankalar hiç kredi vermiyor”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bazı bankaların ticari kredilere yüzde 30 ila 50 arasında faiz uyguladığını ve bazılarının hiç kredi vermediğini söyledi.
“Krediler, KOBİ’ler için kritik hale geldi”
Hisarcıklıoğlu, bankalara şu çağrıyı yaptı:
Ülkemizde yatırım yapan, ihracat ve istihdam sağlayan her firma, milli değerimizdir ve korunması gerekmektedir. Diğer taraftan yaşanan yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle; yatırım ve işletme sermayesi için kredi ihtiyacı, geçmiş dönemlere göre artmıştır. İşletme sermayesi kredileri, özellikle KOBİ’lerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik hale gelmiştir. Dolayısıyla, artan işletme sermayesi ihtiyacı da dikkate alınarak, alınan tedbirlerin yan etkileri konusunda hassas olunması; bankacılık sisteminin de krediye erişimi kolaylaştırması gerekmektedir. Bankalarımızdan da, fonlama maliyetlerini de dikkate alarak, reel sektörümüze uygun koşullarla kredi sağlamaları ve yapıcı hareket etmeleri beklenmektedir. Böylelikle reel sektörümüz, her türlü olumsuz koşulları en az hasarla atlatarak; yatırıma, üretime, ihracata ve istihdama azami katkıyı yapmaya devam edecektir.
“Reel sektörün arzusu kredi piyasalarında istikrar”
Hisarcıklıoğlu, kredi vadelerine ilişkin de bir değerlendirme yaptı. Diğer bir sorunun kredi vadeleri olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Yatırımlar için gerekli olan uzun vadeli ve sabit faizli kredi bulmak da, giderek daha güç hale gelmektedir. Öte yandan, ihracatçılarımız için çok önemli bir imkân olan, Merkez Bankası reeskont kredisi kullandırımlarının azaldığına ilişkin şikayetler de artmaktadır. Reel sektörün arzusu, kredi piyasalarında istikrarın hakim olmasıdır” şeklinde konuştu.
Kavcıoğlu, geçen hafta İstanbul Sanayi Odası’nda yapılan toplantıda, sanayicilerin düşük faizli kredilere ulaşmakta zorluk çektiği eleştirilerine sert bir üslupla karşılık vererek kredi bulamayanların yüksek hammadde stoku yapan veya ucuz kredi ile döviz alan sanayiciler olduğunu söylemişti.