Medya AlemiMedya AlemiMedya Alemi
  • Medya
  • Gündem
  • Magazin
  • Dizi/TV
  • Teknoloji
  • Kültür/Sanat
  • Yaşam
  • Sağlık
  • Spor
  • Diğer
Haber Demans Vakaları 2050’ye Kadar Yüzde 277 Artacak!
Paylaş
Font ResizerAaa
Medya AlemiMedya Alemi
Font ResizerAaa
Arama
  • Home
    • Home 5
  • Demos
  • Categories
  • Bookmarks
  • More Foxiz
    • Sitemap
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
Medya Alemi > Yaşam > Demans Vakaları 2050’ye Kadar Yüzde 277 Artacak!
Yaşam

Demans Vakaları 2050’ye Kadar Yüzde 277 Artacak!

Son Güncelleme 7 Ocak 2022 16:14
4 yıl önce
Paylaş
Paylaş
95 ülkeyi kapsayan ve sonuçları bilim dergisi The Lancet Public‘te yayımlanan araştırmada bu öngörü, büyük ölçüde nüfusun yaşlanmasına ve nüfus artışına bağlanıyor.

Fakat araştırmacılar sağlıksız yaşam tarzlarının da buna katkıda bulunduğunu söylüyor.


Uzmanlar, risk faktörleri konusunda acilen adım atılması gerektiğini belirtiyor. Öngörülen artışın altı milyondan fazlası, sigara, obezite ve diyabet gibi faktörlerden kaynaklanıyor.

Demans Alzheimer da dahil olmak üzere hafızayı ve beyni etkileyen bir dizi hastalık için kullanılan ortak bir isim.

YEDİNCİ BÜYÜK ÖLÜM NEDENİ

Demans dünya genelinde en fazla ölüme yol açan hastalıklar arasında yedinci sırada bulunuyor. Demans yaşlı kişilerin engelliliği ve yardıma bağımlı olarak yaşamaya başlamalarının da ana nedenlerinden biri.

Ancak uzmanlar bunun kaçınılmaz bir sonuç olmadığını belirterek eğitime erişim imkanlarının artırılmasının önemine dikkat çekiyor.

Raporda dünya genelinde bu konuda yaşanabilecek gelişmeler dikkate alınarak olası vaka sayısının 6,2 milyon azaltılarak kayda geçirildiği belirtiliyor.


Fakat uzmanlar obezite, yüksek kan şekeri ve sigara tüketimi konusunda bu kadar iyimser değil. 2050 için öngörülen vakaların yedi milyonu bu risk faktörleriyle ilişkilendiriliyor.

RİSK FAKTÖRLERİ

Raporun baş yazarı Emma Nichols, ”Demansla sonuçlanmaması için risk faktörlerinin önlenmesine ve kontrolüne daha fazla odaklanmalıyız. Demansın önlenmesi veya ilerleyişinin geciktirilmesi konusunda sağlanacak mütevazı ilerlemeler bile büyük fark yaratacak” diyor.

Nichols, bunun için sağlıklı beslenme, daha fazla egzersiz, sigarayı bırakmayı özendirme ve eğitime erişim oranının artırılmasına yönelik programlara hız verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Raporda yer alan bazı öngörüler şöyle:

2019 verileriyle Türkiye’deki vaka sayısı 803 bin 590. Bu sayının 2050’ye kadar yüzde 277 artışla 3 milyon 31 bin 55’e ulaşabileceği vurgulanıyor.
Sahra Altı Afrika’nın doğusunda büyük oranda, nüfus artışı nedeniyle 660 binle 3 milyon ilave vaka görülebilir.

Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da vaka sayısı yaklaşık 3 milyondan 14 milyona çıkabilir.
Yüksek gelirli Asya Pasifik bölgesinde 4,8 milyon olan vaka sayısının 7,4 milyona çıkması bekleniyor.
Avrupa’da vaka sayısının 6 milyon artarak 14 milyona ulaşması öngörülüyor.
Quentin Oliver Lee Kansere Yenildi!
“Bin Aydan Daha Hayırlı” Kadir Gecesi Yarın
Aldatan Sevgiliyi Apple Watch Ele Verdi: 20 Farklı Kadınla Konuştuğu Ortaya Çıktı!
Türkiye’nin En Soğuk Şehri Hangisi?
Süt ve Süt Ürünlerine Zam!
EtiketlerDemansRiskThe Lancet Public
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn
Önceki Haber Cep Telefonu Faturalarında Yeni Dönem!
Sonraki Haber KOSGEB Başkanı Duyurdu! 100 Bin Liralık Destek Verilecek!
Tartışma
Anlaşmazlık Değil, İletişim: Tartışmayı Sanata Dönüştürmenin 11 Yolu!..
Diğer
İlişkiler Konuşma
Zor Konuşmalar Nasıl Yapılır? Psikolog Kimberley Wilson’dan 10 Adımlık Rehber!
Diğer
Sevgili
Evlilikte Suçlamadan Konuşmanın Gücü: Daha Sağlıklı İlişkiler İçin İpuçları!
Diğer
Cinsel Soğukluk
Kadınlar Neden Sekse Karşı Soğuk Davranır?
Diğer
Mango
Ekmek Yerine Mango: Diyabetle Mücadelede Yeni Umut!..
Diğer
Medya AlemiMedya Alemi
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise