Corona virüsü dünya genelinde can almaya devam ederken, salgını bitirebilmek için aşılamanın artırılmasına yönelik çağrılar da sürüyor. Delta varyantı başta olmak üzere corona virüsü mutasyonları aşıların etkinliğini sorgulatırken, söz konusu süreçte kritik bir araştırma ortaya çıktı.
Halihazırda en çok gündemde olan Pfizer-BioNTech aşısıyla Moderna’nın corona aşısı, ürettikleri antikor seviyesi açısından karşılaştırıldı. İki doz aşı olduktan sonra ulaşılan antikor seviyesinin ölçüldüğü çalışmada, Moderna aşısının antikor seviyesi Pfizer-BioNTech’ten iki kat fazla çıktı.
BioNTech aşısının üçüncü doz araştırmalarında ilk veriler duyurulduBioNTech aşısının üçüncü doz araştırmalarında ilk veriler duyurulduKoronavirüs
BioNTechin etkisinin kaç ay içinde azaldığı ortaya çıktıBioNTechin etkisinin kaç ay içinde azaldığı ortaya çıktıKoronavirüs
CORONAYA YAKALANMADILAR
ABD merkezli Bloomberg’ün haberine göre araştırma Belçika’nın Ziekenhuis Oost-Limburg Hastanesi’nde mikrobiyoloji uzmanı Deborah Steensels öncülüğünde gerçekleştirildi. 1600 sağlık çalışanının verileri, ikinci doz aşıyı olduktan 6-8 hafta sonra incelendi. Katılımcıların aşıdan önce corona virüsüne yakalanmadıkları belirtildi. Sonuçlara göre Moderna aşısı olan kişilerde ortalama 2 bin 881 birim, Pfizer-BioNTech aşısı olanlarda 1108 birim antikor olduğu tespit edildi.
Sonuçları Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde (JAMA) yayınlanan çalışmada iki aşı arasındaki farkın, aktif bileşen sayısına dayanabileceği belirtildi. Moderna aşısında bu rakam 100 mikrogram iken, Pfizer-BioNTech aşısında ise 30 mikrogram olarak ifade ediliyor.
“250 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ BAĞIŞIKLIK KAZANDI”
AB’de aşılama sürecinde önemli bir aşama kaydedildiğine işaret eden Von der Leyen, “AB’de yetişkin nüfusun yüzde 70’i tam olarak aşılanmış durumda bulunuyor. Şu anda 250 milyondan fazla kişi bağışıklık kazandı” ifadelerini kullandı.
Von der Leyen, salgının henüz sona ermediğini, tedbirli davranılması gerektiğini belirtti.
İmkanı olan herkesi aşı olmaya çağıran Von der Leyen,”Yeni bir enfeksiyon dalgasının ve yeni varyantların önlenmesi için çok daha fazla Avrupalı’nın hızla aşılanması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
AB yönetimi, üye ülkelerdeki yetişkinlerin yüzde 70’inin yaz sonuna kadar aşılanması hedefini belirlemişti.
Avrupa İlaç Ajansı (EMA), şu ana kadar AB ülkelerinde Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson firmalarınca üretilen aşıların kullanımına izin veriyor.
TÜRKİYE’DE AŞILANMA ORANI
Sağlık Bakanlığı’nın günlük verilerine göre, Türkiye’de şu ana kadar yetişkin nüfus içinde1 doz aşı yapılanların oranı yüzde 77,2 oranına ulaşırken 2 doz aşı yapılanların oranı ise yüzde 59,23’te kaldı.
Toplam uygulanan doz sayısı ise 93 milyon 318 bin 338 olarak gerçekleşti.