Omurgaların normal anatomik şekli hafif eğrilikler göstermektedir. Bu eğriliklerin asıl amacı vücudun yükü eşit bir şekilde dağıtılmasını ve vücut yoluyla emilmesini sağlamaktır. Omurgalar bulunduğu konuma göre farklı isimler ile sınıflandırılmıştır. Örneğin boyundaki omurgalar servikal omurga, bel bölgesindeki lomber omurga ve diğerleri de bulunduğu bölgelere göre isim almaktadır. Esasında eğik olan omurgalar yalnızca bel ve boyun omurgalarıdır. Normal şekilleri eğik olan bu omurgaların kifoz ile karıştırılmaması gerekmektedir.
Sırt hizasında bulunan omurgaların herhangi bir nedene bağlı olarak aşırı miktarda eğilmesine kifoz denilmektedir. Halk deyişiyle kamburluk olarak adlandırılan bu durum sırtta omurgalarda meydana gelen şekil bozukluğu şeklinde tanımlanabilir. Kifoz oluşan bireylerde gözle görülür bir şekilde eğrilik meydana gelir. Yaşın ilerlemesiyle görülebildiği için aslında normal olan bu durum yer ile arasındaki açı 45 dereceyi geçerse anormalleşmenin başladığının belirtisidir.
Normal şartlarda yaklaşık 30 derecelik eğrilik açısıyla normal kabul edilen omurga eğrilikleri vücut ağırlığının dengeli bir şekilde vücuda dağılmasını sağlarken kifoz oluşan bireylerde zamanla kafa ve sırt normal bir biçimde dengelenemez ve sırt ağrıları başlar.
Kifozun Nedenleri Nelerdir ?
Kifoz problemi birçok nedene bağlı olarak oluşabilmektedir. Kifoz tedavisi de altta yatan bu nedene yönelik planlanmaktadır.
Orta yaşlardan itibaren hastalığa bağlı olarak en yaygın görülen kifoz nedeni osteoporozdur. Aslında osteoporoz kifoza neden olmasa da osteoporoz nedeni ile meydana gelen omurga kırıkları kifoz oluşumuna neden olmaktadır. Orta yaşlarda yaygın olarak görülen bu durum kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Vitamin ve mineral eksikliği gibi nedenler ile oluşan osteoporoz sonrasında omuga kemikleri güçsüzleşir ve kırılganlaşır sonucunda da herhangi bir travma sonrasında kolaylıkla kırılır. Kifoz teşhis ve tedavisi oranlarına bakıldığında omurga kırığına bağlı olarak görülen kifoz oranı oldukça yüksektir.
Kifoz eğer doğuştan meydana geldiyse ve daha anne karnındayken başlamış ise konjenital kifoz olarak adlandırılmaktadır. Konjenital kifoz omurganın kusurlu olarak oluşmasından dolayı oluşur ve bundan dolayı yeni doğan bebeklerde görülmektedir. Bu kifozun ortadan kaldırılması için kemik gelişimi tamamlanmadan ameliyat edilmesi gerekmektedir.
Kifoz problemi yaşayan bazı kişilerde aşınmaya ve yıpranmaya bağlı olarak gelişen dejeneratif kifoz disklerin travmatize olması sonucu görülmektedir. Ağrı ile seyreden bu kifoz türünde ağrı kesici ilaç ve fizik tedavi uygulamaları yeterli olmaktadır. Nadiren de olsa cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir.
Bunların yanı sıra yetersiz beslenme, çeşitli hastalıklar ve omurga kırıkları gibi nedenler ile de kifoz durumu yaygın olarak görülmektedir.
Kifozun Belirtileri Nelerdir ?
Kifoz rahatsızlığına yakalanan kişilerde en yaygın ve en belirgin belirti eğri duruş bozukluğudur. Kifoz problemi yaşayan kişiler oluşan kamburluk nedeniyle zayıf bir duruş gösterirler.
Özellikle omurga hasarına bağlı olarak gelişen kifoz hastalığında sırtta şiddetli bir ağrı ve kas sertliği görülmektedir. Görülen bu belirtiler genellikle ilerleme göstermez ancak kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz bir biçimde etkiler. Bu nedenle kifoz hastalarının yakından takip edilmesi gerekmektedir.
İlerleyen kifoz vakalarında sinirlerin geçtiği bölgedeki bölgenin baskısından dolayı sinir sıkışması görülür ve duyu kaybı gibi nörolojik problemlere neden olabilir.
Kifoz eğer göğüs bölgesine baskı uygularsa akciğer kapasitesi azalabilir ve solunum güçlüğü gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Nadiren de olsa bu durum kalp yetmezliğine neden olabilir.
Kifozun Tedavisi Nasıldır ?
Kifoz ilerlediğinde ortaya çıkardığı belirtiler ve şekil bozukluğu nedeniyle kişilerin yaşam kalitesini oldukça olumsuz bir biçimde etkileyebilmektedir. Kifozun tedavi edilebilmesi için öncelikle çeşitli görüntüleme yöntemleri ile derece hesaplanarak tanının konulması daha sonra da altta yatan nedene göre tedavi planlaması yapılmalıdır.
Kifoz genel olarak tedavi gerektirmeyen ve hafif duruş bozukluklarıyla kendini gösteren, hafif egzersizler ile ortadan kaldırılabilen bir hastalıktır. Cerrahi tedavi yöntemleri yalnızca ilerlemiş vakalarda seçilmektedir.
Hafif kifoz hastalarında ağrı kesici ilaçlar ve çeşitli kamburluk egzersizleri ile bu durum kontrol altına alınabilmektedir. İbuprofen ya da parasetamol etkili ilaçlar ağrıyı giderme de etkilidir ancak bu ilaçların ortopedi hastaneleri doktorları tarafından önerilmesi gerekmektedir.
Kifoz tedavisinde cerrahi yöntemler zaman zaman uygulanmaktadır. Bu uygulamalar duruşu düzeltebilir ve ağrıyı ortadan kaldırabilir. Ancak oldukça riskli bir yöntem olduğu için iyi bir planlama yapılması gerekmektedir.