TBMM Başkanlık seçimi Genel Kurul’da tamamlandı. Seçim, iç tüzük gereği gizli oylamayla yapıldı.
ADAY SAYISI 4 ‘E DÜŞTÜ
AKP’li Mustafa Şentop’un yeniden aday olduğu seçimde; CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz ile TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş yarışıyordu ancak ikinci tur oylamanın tamamlanmasının ardından Baş, adaylıktan çekildi.
İLK TUR TAMAMLANDI
TBMM Başkanlık seçimi için ilk tur oylama tamamlandı. Gizli yapılan ilk oylamada Mustafa Şentop (AKP) 324, Haluk Koç (CHP) 131,
Erol Katırcıoğlu (HDP) 50, Hüseyin Filiz (İYİ Parti) 34, Erkan Baş (TİP) 9 oy aldı. İlk tur oylamada adaylar, TBMM üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluk olan 400 oy alamadı. Başkanlık seçimi için 2. Tur oylamaya geçildi.
İKİNCİ TUR OYMADAN SONUÇ ÇIKMADI
TBMM Başkanlık seçimi için 2. tur oylama tamamlandı. Gizli yapılan 2.tur oylamada Mustafa Şentop (AKP) 329, Haluk Koç (CHP) 133, Erol Katırcıoğlu (HDP) 53, Hüseyin Filiz (İYİ Parti) 36 oy aldı. 2. tur oylamada adaylar, TBMM üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluğu olan 400 oya ulaşamadı. Başkanlık seçimi için 3. Tur oylamaya geçildi.
ŞENTOP YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ
Yapılan üçüncü tur oylamada AKP’nin adayı Mustafa Şentop 328 oy alarak, yeniden Meclis Başkanı seçildi. CHP’nin adayı Haluk Koç 134, HDP’nin adayı Erol Katırcıoğlu 51, İYİ Parti’nin adayı Hüseyin Filiz ise 37 oy aldı.
ŞENTOP’TAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI
Şentop, yeniden bu göreve getirilmesine vesile olan herkese teşekkür etti. Kendisi ile birlikte yarışan diğer adaylara da teşekkür eden Şentop, “Bundan sonra, Anayasa, İçtüzük, diğer hukuk kuralları ve parlamento teamülleri çerçevesinde adalet ve tarafsızlıkla yüce Meclise hizmet etmeye çalışacağımdan kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.
Meclis’in, Milli Mücadele’nin merkezi haline geldiğini vurgulayan Şentop, şu ifadeleri kullandı;
*Çatısı altında bulunduğumuz bu Yüce Meclis, 100 yıl önce istiklalimiz tehdit aktında iken asil ve onurlu bir direniş olarak doğan Milli Mücadele’nin merkezi olmuştur.
*Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istisnasız hepsini rahmetle, minnet ve şükranla andığımız Birinci Meclis’in milletvekilleri, sadece bir yasama organı olarak çalışmamış, destansı İstiklal Mücadelemizi de yönetmiş ve yürütmüşlerdir.
*Bizler bu yıl, bu ulvi vazifeyi bihakkın yerine getiren Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100’üncü yıldönümünü idrak ediyoruz. Aziz milletimiz ve yüreği Türkiye ile atan bütün dostlarımız için Meclisimizin açılışının 100’üncü yılını bir kere daha tebrik ediyorum.
“ZOR ZAMANLARDA MİLLETİN UMUDU OLDU”
Bütün zor zamanlarda, milletin ümidinin daima yüce Meclis olduğuna vurgu yapan Şentop, konuşmasında şunları kaydetti:
*Bugün de bu Meclis, milletimizin iradesinin tecelligahıdır; en zor zamanlarda ümit bağladığı bir kurumdur; devletimizin ve siyasetin teminatı, demokrasinin kalbidir.
*Bize düşen en önemli görev, şanla, şerefle, kahramanlıkla, fedakarlık ve vatanperverlikle mazisi şekillenmiş bu yüce Meclis’e layık olmak, Meclisimizin itibarını gözümüz gibi korumak, bu itibara halel getirecek her şeyden titizlikle kaçınmaktır.
*Milletvekilleri olarak, bu kutsal mekanı ortak aklın, millet maslahatının ve çözüm üretmenin, medenice konuşmanın ve tartışmanın merkezi haline getirmek vazifemiz olmalıdır.
*Faydasız, sonuçsuz tartışmalarla, birbirimizi yorarak tükettiğimiz zamanın en önemli kaybımız olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Türkiye Büyük Millet Meclisi, millette karşılığı olan her fikrin, telakkinin ve dünya görüşünün özgürce yer bulduğu bir mekandır.
*Türkiye’yi hedef almadığı, sivil siyasete kastetmediği ve şiddeti bir yöntem olarak benimsemediği müddetçe her siyasi fikir ve oluşum, bu yüce çatı altında var olmayı sürdürecektir.
*23 Nisan 1920’den bugüne kadar, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Gazi Meclisimizde görev üstlenmiş bütün Meclis Başkanlarımızın, milletvekillerimizin aramızdan ayrılanlarını şükranla ve rahmetle anıyorum. Hayatta olan Meclis Başkanlarımıza, milletvekillerimize sağlıklı, huzurlu bir ömür diliyorum.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne milletvekillerinin dağılım şöyle:
AKP: 291
CHP: 138
HDP: 58
MHP: 49
İYİ Parti: 37
TİP: 2
BBP: 1
DEVA: 1
DP: 1
DBP: 1
SP: 1
Bağımsız: 6
Toplam: 586