Medya AlemiMedya AlemiMedya Alemi
  • Medya
  • Gündem
  • Magazin
  • Dizi/TV
  • Teknoloji
  • Kültür/Sanat
  • Yaşam
  • Sağlık
  • Spor
  • Diğer
Haber Çin’de Yeni Domuz Gribi Çıktı!
Paylaş
Font ResizerAaa
Medya AlemiMedya Alemi
Font ResizerAaa
Arama
  • Home
    • Home 5
  • Demos
  • Categories
  • Bookmarks
  • More Foxiz
    • Sitemap
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
Medya Alemi > Gündem > Çin’de Yeni Domuz Gribi Çıktı!
Gündem

Çin’de Yeni Domuz Gribi Çıktı!

Son Güncelleme 30 Haziran 2020 08:36
6 yıl önce
Paylaş
Paylaş

ABD’de çıkan bilim dergisi PNAS’ta yayınlanan bir araştırmaya göre, Çinli bilim insanları pandemi oluşturma potansiyeli bulunduran yeni bir domuz gribi türü keşfetti.

The Guardian’da yer alan habere göre ‘G4’ adı verilen yeni virüs, 2009’da pandemiye neden olan ‘H1N1’ suşundan türedi.

Araştırmaya göre, 2011 ve 2018 yılları arasında, Çin’in 10 eyaletindeki mezbahalardaki domuzlardan 30 bin örnek toplandı ve 179 domuz gribi vakası, bir veteriner kliniğinde izole edildi. Yeni tip virüsün 2016’dan bu yana daha çok domuzlar arasında yaygın olduğu saptandı.

‘Son derece bulaşıcı’

Daha sonra araştırmacılar bir dizi deney daha gerçekleştirdi; denekler arasında grip çalışmalarında insanlarla benzer belirtiler gösterdikleri için sıkça kullanılan gelincikler de yer aldı.

Çalışmalar sonucunda ‘G4’ün son derece bulaşıcı olduğu, insan hücrelerin çoğalabildiği ve gelinciklerde de diğer virüslerden daha ciddi belirtilere yol açtığı gözlendi.

Diğer yandan çalışmalar, insanların mevsimsel grip sonucunda kazandıkları bağışıklığın G4’ten koruma sağlamadığını gösterdi.

Yapılan antikor testlerine göre de Çin’in domuz eti endüstrisinde çalışan ’10 işçiden birden fazlasında’ ‘G4’ tespit edildi. Ayrıca testler sonucunda söz konusu virüs, nüfusun yüzde 4.4’ünde tespit edildi.

‘İnsandan insana bulaşma riski var’

Virüsün hayvanlardan insanlara bulaşabileceğine ilişkin yeterli kanıtların bulunmasına rağmen insandan insana bulaşıp bulaşamadığı henüz gizemini koruyor.

Araştırmaya göre bu yeni virüsün insandan insana bulaşacak şekilde mutasyona uğrama riski de bulunuyor.

Bununla birlikte uzmanlar, domuz eti endüstrisinde çalışan insanları izlemek için acil tedbir alma çağrısında bulundu.

Cambridge Üniversitesi Veterinerlik Bölüm Başkanı James Wood, yaptığı açıklamada, “Çalışma, sürekli olarak zoonotik patojenlerin yeniden ortaya çıkması riskiyle karşı karşıya olduğumuzu ve çiftlik hayvanlarının önemli pandemik virüslerin kaynağı olabileceğini hatırlatıyor” ifadelerini kullandı.

Mahmut Can Kalkan’a 2 Kez Müebbet Hapis!
Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem
İstanbul’da Ticari Taksilere Zam!
Borsa tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü
Suudi Arabistan’dan Hac Kararı!
EtiketlerÇinÇinli UzmanlarDomuz GribiG4 GribiSalgın
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn
Önceki Haber Çoklu Baro Teklifi Meclise Sunuldu!
Sonraki Haber Z Kuşağı Seçimi Etkileyecek mi?
Obezite
Fazla Yememek İçin Ne Yapmalı? İşte Uzman Tavsiyeleri!..
Diğer
Küflü Ekmek
Küflü Gıdalar Yenilir mi? İşte Uzmanların Uyardığı Tehlikeler!..
Diğer
Doğum
Doğumda Şaşırtan Gerçek: Yerçekimi Neden Önemli?
Diğer
Mutsuzluk
Farkında Olmadan Mutluluğunuzu Yok Ediyor Olabilirsiniz: İşte 8 Alışkanlık!
Diğer
Tuzak Kalp
Genç Kızlar Neden Tehlikeli Erkeklere İlgi Duyuyor? Uzman Psikolog Açıklıyor!
Diğer
Medya AlemiMedya Alemi
© Copyright 2022, Medya Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Advertise